Velký trik pro úplné vymačkání citronu

Citrón 3

Citron je nejvyhledávanějším zimním ovocem. Využijete ho k vytvoření limonády, ale navíc ho oceníte při pití čaje. Není nic lepšího než obnovit vitamín C tak přirozeně, jak je to jen možné na podzim a v zimě. Jak ale můžete zajistit, abyste z každého kousku vytěžili maximum? Nechte se motivovat několika zajímavými nápady.

Výhody citronu

Plod z citronovníku je velmi bohatý na vitamin C. Navíc má vysoký obsah vlákniny, obsahuje látky zabraňující rakovině, hořčík a další blahodárné účinky. Oceníte ho při potížích s váhou, doporučuje se při srdečních problémech a při špatném trávení. Díky vysokému množství antioxidační látce je jeho využití vhodné pro předcházení rakovině. V kuchyni se používá do různých receptů. Objevíte ho v koláčích, omáčkách a nápojích.

Získejte každou kapku

Chcete-li z citronu dostat maximum, jemně ho zahřejte. Tato metoda vám umožní vymačkat šťávu i při běžném ručním odšťavňování. V případě, že máte po ruce elektrický nebo ruční odšťavňovač, bude vaše snažení o to uspokojivější. Ovoce ohřejte v mikrovlnné troubě. Toto ohřívání by mělo trvat několik sekund. Cílem není zlikvidovat vitamíny. Poté ho vyjměte a rozvalte na kuchyňské lince, přičemž ho jemně zmáčkněte rukou. Tím se naruší povrch a šťáva se uvolní bez větší námahy. Nakonec citron rozkrojte a vymačkejte.

Využijte mixér

Kdo má doma mixér, může ho použít. Buď ruční mixér, nebo takový, který je součástí robotického mixéru. Nejprve citron oloupejte, k tomu můžete použít škrabku na brambory, v tu chvíli ho rozkrojte na čtvrtiny a vložte do mixéru. Zapněte jej na nejnižší rychlost a vydržte, dokud se plod dostatečně nerozmělní. Šťávu přeceďte, abyste vyloučili zbylá semena. Skvělá šťáva je připravena.

Robotický mixér
Foto: Pixabay

Opravdu pomůže i vidlička

Pokud nejste doma a toužíte po oživující limonádě, můžete použít vidličku, protože ji najdete v každé kuchyňské zásuvce. Pro začátek rozkutálejte citron na pracovní desce. Musíte na něj přitlačit, aby pustil šťávu. Rozkrojte ho na dvě poloviny. Začněte tlačit rukama tak silně, jak jen to bude možné. Chcete-li vytlačit zbytek šťávy, použijte vidličku a pohybem z vrchu dolů oškrábejte strany. Tento pohyb opakujte, dokud se nevytlačí veškerá tekutina. V případě, že nemáte rádi dužninu ve šťávě, přeceděte ji něž začnete s konzumací.

Zdroje info: aazdravi.cz, ireceptar.cz

Náhledové foto: Pixabay