Veganská strava během těhotenství

Těhotenství

Veganství je životním stylem, který si v současnosti získává čím dál více příznivců. Mnoho lidí se do něj pouští z etických i zdravotních důvodů. Vzhledem k tomu, že tato strava vylučuje všechny živočišné produkty, může nesprávně vyvážená strava vést k nutričním nedostatkům. A jak všichni víme, na zdravou stravu by měly dbát především těhotné ženy, protože u nich se potřeba živin zvyšuje.

Co je veganská strava?

Vegani nepoužívají kosmetiku, oděvy či další výrobky, na které byla využita zvířata (vlněné oděvy, kožené potahy apod.). Součástí veganství je samozřejmě také veganská strava. Ta vylučuje veškeré živočišné produkty, jako jsou mléčné výrobky, maso, vejce nebo med. Správně naplánovaná veganská strava je považována za bezpečnou. Častými nedostatky u veganské stravy bývá obvykle konzumace příliš malého množství kalorií, bílkovin a také vápníku, železa, zinku a omega-3 mastných kyselin. Potřeba těchto živin se významně zvyšuje u těhotných žen.

Zelenina

Zelenina: Zdroj obrázku Pixabay.com

Veganská strava během těhotenství

Veganská strava během těhotenství i nadále zůstává kontroverzním tématem. Mezi nejčastější obavy patří to, že těhotná žena nezahrne do svého jídelníčku dostatečné množství živin. Těhotenství je obdobím, kdy nesprávně vyvážená strava může způsobit výživové nedostatky nejen u ní, ale také u jejího plodu. Těhotné ženy – veganky  by se měly zaměřit zejména na dostatečnou konzumaci železa, vápníku, jódu, omega-3 kyselin, zinku a vitamínů D3 a B12.

Jak tvořit veganský jídelníček pro těhotné?

Je třeba zaměřit se zejména na ty živiny, jejichž zdrojem obvykle bývají živočišné produkty a po nichž se poptávka v průběhu těhotenství zvyšuje. Jsou to zejména bílkoviny, vápník a železo.

Zdroje bílkovin z rostlinné stravy:

  • luštěniny,
  • tofu,
  • semínka,
  • zelená zelenina.

Rostlinné zdroje vápníku:

  • mandle a mandlové nápoje (některé jsou s přídavkem vápníku navíc),
  • sójové nápoje (obohacené o vápník),
  • zelenina (například brokolice, kapusta, zelí, hlávkový salát, naklíčené luštěniny).

Rostlinné zdroje železa:

  • sója,
  • zelená listová zelenina,
  • petržel (nať),
  • celozrnné cereální výrobky,
  • pšeničné klíčky,
  • dýňová semínka.

Veganská strava v těhotenství

Vzhledem k tomu, že veganská strava během těhotenství je poměrně náročná, je vhodné být pod dohledem zkušeného dietologa či lékaře. Těhotné ženy by měly pamatovat na to, že kromě vyvážené stravy je nutné užívání doplňků stravy – bez nich jednoduše při veganské stravě nelze pokrýt nutriční potřeby matky a dítěte.

Těhotenství: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com