Vařit, či nevařit v páře?

Steak

 

Vaření v páře je jedním z nejpřirozenějších a nejzdravějších způsobů přípravy pokrmů. Jedná se o jednoduchou techniku, která umožní uchovat skvělou chuť jídla a zároveň všechny jeho potřebné živiny. Čtěte a zjistěte, jaké jsou další výhody vaření v páře!

Co je vaření v páře

Vaření v páře je metoda, při které se vaří voda, jež odpařuje páru. Tato pára přenáší teplo na jídlo a uvaří ho. Na rozdíl od vroucí vody, ve které je jídlo ponořeno celé, se při vaření v páře, drží jídlo odděleně, a nepřichází tak do přímého styku s horkou vodou. To zajistí uchování lahodnosti pokrmu a všech vitamínů a dalších živin, jež ingredience obsahují zasyrova. Nejčastěji se dnes v kuchyních používají speciální hrnce, které tento způsob vaření obstarají bez starostí. Při výběru správného kuchyňského náčiní se můžete inspirovat recenzemi pomalých hrnců, které vám pomohou najít takový, který bude vyhovovat vašim potřebám. Nemáte-li možnost zakoupit si speciální hrnec, můžete v páře vařit pomocí klasického hrnce, napařovacích vějířků a pokličky. K vaření v páře můžete také použít mikrovlnnou troubu, kdy pokrm pouze pokapete vodou a přikryjete jej plastovým víkem s několika otvory.

Jaké potraviny můžete připravovat v páře

Vaření v páře je ideální pro potraviny, které vyžadují zachování vlhkosti, měkkosti a vláčnosti. Chcete-li docílit křupavého jídla, tomuto způsobu přípravy se vyhněte.

V páře lze připravit:

  • zeleninu,
  • maso a drůbež,
  • vejce natvrdo,
  • ryby,
  • tamales (pokrm, pocházející ze Střední Ameriky),
  • rýži,
  • čínské knedlíčky.

Výborné rybí filety v páře

Vyzkoušejte jednoduchý recept na rybu, jehož příprava netrvá déle než 20 minut. K přípravě receptu je vhodná ryba s bílým masem, jako je například pražma královská, treska, platýs, mořský vlk, parmice nebo ďas mořský. Nechte si chutnat.

Ingredience

  • 1 očištěná ryba (dle vlastního výběru),
  • 1 kousek čerstvého zázvoru (oloupaného, o velikosti cca 2,5 cm),
  • ¼ šálku sójové omáčky,
  • 1 polévková lžíce rýžová vína,
  • 1 polévková lžíce vody,
  • 1 jarní cibulka,
  • 4 čerstvé větvičky koriandru,
  • ¼ šálku řepkového oleje,
  • sůl,
  • pepř.

Postup

  • Elektrický hrnec naplňte vodou a zapojte jej dle pokynů v návodu vašeho přístroje.
  • Rybu osolte a opepřete z obou stran. Poté proveďte, na obou jejích stranách, tři šikmé řezy. Řezy by od sebe měly být vzdáleny asi 2,5 cm. Pomohou lépe proniknout chuti koření hluboko do těla ryby.
  • Kus zázvoru oloupejte a vložte jej dovnitř ryby.
  • Rybu vložte do hrnce a vařte 8–9 minut.
  • Zatímco se ryba vaří, připravte si omáčku.
  • Sójovou omáčku, víno a vodu smíchejte pomocí metličky. Směs odložte stranou, dokud nebude ryba hotová.
  • Jakmile je ryba hotová, přendejte ji na servírovací talíř a posypte ji, nadrobno nasekanou, jarní cibulkou.
  • Řepkový olej vlijte do pánve a zahřívejte ho několik minut.
  • Na rybu s cibulkou, nalijte směs se sójovou omáčkou a navrch nalijte teplý řepkový olej. Tím se uvolní všechny aromatické látky z ryby a ta krásně uvolní svou chuť.
  • Kdo má rád ostrou chuť, může rybu posypat nasekanými kolečky čerstvé chilli papričky.
  • Podávejte se zeleninou, bramborem nebo s oblíbeným pečivem.

Losos

Foto: Pixabay

V páře nemusíte vařit pouze ryby nebo zeleninu. Připravte si v parním hrnci recepty, které potěší milovníky dalších druhů masa, těstovin nebo polévek.

Nenechte si ujít tuto jedinečnou metodu přípravy jídla, díky které můžete vytvořit ty nejzdravější a nejchutnější pokrmy.

Náhledové foto: Pixabay

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.