Trpíte na alergie? Těmto potravinám se vyhněte!

Alergie

Alergie jsou nepřiměřenou odpovědí našeho imunitního systému na určitý podnět (pyl, prach, ořechy, atd.). I když existuje spousta léků na potlačení takovéto „odpovědi“ imunitního systému, v mnohých případech si zhoršení stavu způsobujeme sami. Stačí dávat pozor na to, co si dáváte na talíř. Právě některé potraviny mohou průběh alergických reakcí ještě zhoršovat.

Víno

Pokud se v těle zvýší alergická reakce, je to z velké části způsobeno chemickou látkou známou jako histamin. Tato látka způsobuje tolik známé projevy alergie, jako je zarudnutí, otok, zčervenání apod. A histamin se nachází také v potravinách – a ve velkém množství právě ve víně. Kromě toho obsahuje tento lahodný mok také jiné látky, které nejsou prospěšné při alergiích – jako jsou vedlejší produkty bakterií, kvasinek a siřičitanů.

Vyzrálé sýry

Mezi takové sýry patří třeba parmazán nebo gouda. Také tyto sýry obsahují nechvalné histaminy, takže i ony dokážou být spouštěčem alergické reakce. Není ale třeba vyhýbat se všem mléčným výrobkům – protože ne všechny obsahují histamin. Vyzkoušet můžete zdravé varianty vyzrálých sýrů – jako jsou čerstvé sýry nebo třeba cottage.

Jahody

Foto: Pixabay

Čerstvé ovoce

To, že jsou jahody velmi silným alergenem, se všeobecně ví. Je to způsobeno tím, že ve své slupce obsahují bílkovinu, která je velice podobná pylu. A při konzumaci takového ovoce (kam patří všeobecně všechny bobule, jako jsou jahody, maliny, ostružiny, rybíz nebo třeba borůvky) je tělo vnímá jako toxin. Vylučuje pak histamin a na těle se projevují příznaky alergie. Čerstvému ovoci by se měli vyhnout zejména lidé, kteří jsou alergičtí na pyl v sezóně „pylu“.

Alkoholické míchané nápoje

V létě je milujeme – nicméně spousta z nich obsahuje víno nebo již zmiňované ovoce, kterému by se alergici měli vyhnout. To ale není vše. Alkohol v těchto nápojích obsažených ještě více zvyšuje citlivost pokožky na vnější podněty – a to je to poslední, co jako alergik chcete.

Zdroj: https://www.thehealthy.com/allergies/foods-make-allergies-worse/

Foto: Pixabay