Trápí vás šediny? Zařaďte do svého jídelníčku tyto potraviny!

Šediny

Šedé vlasy považujeme za projev stárnutí, a proto je nevidíme rádi. Ženy mají tu výhodu, že si velmi často barví vlasy, takže u nich šediny nejsou vidět tak často. To muži se barví jen velmi neradi. Zejména u tmavovlasých mužů jsou šediny velmi dobře viditelné. Někteří z nich nad tím mávnou rukou, a berou to jako přirozený projev stárnutí. Jiní se ale rozhodnou s tímto problémem bojovat. Jedním ze způsobů, jak to udělat, je zařadit do svého jídelníčku určitý typ potravin.

Proces šedivění

Za barvu našich vlasů jsou zodpovědné pigmenty, které se vyrábí ve vlasových folikulech. Avšak s postupem času se zásoba pigmentu vyčerpá, a vlasy začnou šedivět. Je to přirozená věc, která obvykle souvisí s věkem. Někdy ale může být důvodem také silný stres. Pokud se šediny objeví před 20. rokem života, jde prý o předčasné šedivění. Tento problém je způsobem s autoimunitními změnami.

Barvení vlasů

Foto: Pixabay

Peroxid vodíku v těle

V našem těle se může tvořit také peroxid vodíku, který má za následek snižování pigmentů. Díky němu vznikají šediny. Peroxid vodíku je v mladém organismu snadno rozkládán, takže nezpůsobuje žádné problémy. Avšak jak tělo stárne, proces rozkladu této látky se zpomaluje. Dochází ke inhibici syntézy melaninu ve vlasových folikulech.

Vitamín B10

Kyselina p-aminobenzoová nebo kyselina para-aminobenzoová, někdy uváděná pod zkratkou PABA, je vlastně vitamín B10. Ten je důležitý k tvorbě kyseliny listové. Zdrojem tohoto vitamínu je hovězí, vepřové, telecí maso, vnitřnosti, ale také vejce, jogurty a kvasnice. A právě tento vitamín bychom měli ve zvýšené míře konzumovat, pokud chceme oddálit šedivění.

Meď

Měď hraje důležitou roli v procesech melanogeneze, proto bychom se měli zaměřit na potraviny, které ji obsahují. Dejte si ale pozor, protože se jí můžeme snadno předávkovat. Měď najdeme v kešu oříšcích, banánech, slunečnicových semínkách a brokolici.

Vitamíny skupiny B

Pro zpomalení procesu šedivění jsou důležité všechny vitamíny skupiny B, zejména pak vitamín B12. Pozor ale na jeho nadbytek, protože ten může zvýšit hladinu peroxidu vodíku.

Kyselina listová a síra

Proti šedivění se osvědčila také kyselina listová. Jejím zdrojem je cizrna, bílé fazole, avokádo a další potraviny. Síra v cibuli, česneku, ředkvičkách, tuřínu a řeřiše má také významné účinky.

Zdroj: https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-co-jesc-by-nie-siwiec,nId,5703053

Foto: Pixabay