Džemy

Tipy pro jednoduché zavařování a výrobu marmelád bez chemie a spousty cukru

Zavařovací sezona je tady, a tak už se mnozí z nás těší, až si vyrobí nějaké ty skvělé ovocné či zeleninové speciality. V zimě je určitě rádi využijete. Mnohé recepty pro zavařování jsou fakticky jenom o tom, že se použije spousta klasického a želírovacího cukru. Potom nějaká ta chemie a jde se vařit. Především želírovací cukr není nutný. Vždyť si přeci chcete zachovat tradiční chuť ovoce a zeleniny. Nebo ne? Jak tedy na zavařování bez cukru a chemických dobrot?

Na prvním místě čistota

Jednoznačně. Čisté musí být nádobí, pomůcky a samozřejmě také ovoce. Pozor na olizování lžiček při ochutnávání a použití znečištěného hadříku při plnění sklenic. Ideální je otírat sklenice čistým hadříkem namočeným v alkoholu. Bohatě postačí trocha vodky. Ovoce a zelenina musí být čerstvé a pořádně omyté. Pamatovat je třeba na to, že třeba jen malé očko plísně v marmeládě dokáže zlikvidovat všechno.

Zavařená zelenina

Zavařená zelenina: Zdroj obrázku Pixabay.com

Ovoce se nevaří

Tradičně se hovoří o tom, že by se ovoce mělo v případě výroby marmelády nebo džemu povařit s želírovacím cukrem. Nedělejte to. Dochází totiž nejen ke ztrátě pro lidské tělo potřebných látek. Likviduje se i přirozená chuť ovoce. Ovoce se ideálně prosype cukrem den předem a pustí poměrně hodně šťávy. Po 12 hodinách se pak šťáva s cukrem scedí a uvaří hustý sirup. Pak až se přidá ovoce a vaří se sirupem.   

S cukrem šetřete

Univerzální poměr cukru neexistuje. Tradičně se uvádí kg cukru na kg ovoce. Je třeba ovšem ochutnávat a přizpůsobit se. Cukr funguje jako konzervant, zavařování bez něj je možné, nicméně musíte použít konzervant jiný.

Kvalitní pektin

Želírovací cukr není zapotřebí, obsahuje tradičně spousty éček. Vynikající náhradu představuje pektin, který je vyroben z citrusů. Jde fakticky o prášek. Stačí ho jednoduše smíchat s troškou cukru a poté dát k ovoci. Směs následně opět promícháte. Marmeláda dokonale ztuhne bez jakékoli chemie. Čím kyselejší směs bude, tím větší množství pektinu použijete.

Džemy: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *