Teflonové nádobí: nemusí být vždycky nezávadné a bezpečné

Nádobí

Nejenom výběr kvalitních potravin je důležitý, když chcete žít zdravě a v souladu s přírodou. Důležitá je i volba nádobí. Kuchyňské hrnce a pánve mohou být sice pohodlné na používání – nepřilnavé, krásně vypadající – ale mohou obsahovat chemikálie, které se postupně dostávají do vašich pokrmů a z nich do vašeho těla. Proto bychom výběr nádobí rozhodně neměli podceňovat.

Nepřilnavé teflonové nádobí

Toto nádobí je obvykle vyrobeno z kovu a potaženou látkami, které obsahují PFAS, čili „věčné chemikálie“. Ty se nachází v celé spoustě produktů a rozhodně to je důvode k obavám. Teflonové nádobí obsahuje konkrétně syntetický polymer polytetrafluorethylen (PTFE), čili teflon. Pokud nevíte, co si pod tímto pojmem představit, je to jakási plastová vrstva na nádobí, která zajišťuje, že se vaše jídlo nelepí a nepřipaluje ke dnu či stěnám nádoby.

Nádobí

Foto: Pexels

Hrozba jménem PFAS

PFAS jsou toxické chemikálie, které jsou přímo spojovány se vznikem rakoviny a některých dalších chronických onemocnění. PFAS v našem těle přetrvají celá desetiletí. Bohužel jsou často obsaženy i v pitné vodě. Není možné se jim vyhnout, protože mohou být obsaženy naprosto ve všem. V potravinách, toaletních potřebách (hygienické vložky, toaletní papír, šampony, čisticí prostředky), kontaktních čočkách atd.

Bezpečnost teflonového nádobí

Teflonové nádobí je považováno za bezpečné, ale za určitých podmínek:

  • Nádobí nezahřívám na teplotu větší, než je 300 °C (nízký až střední plamen). Pokud se nádobí zahřeje na vyšší teplotu, teflonový povlak se začne rozpadat na molekulární úrovni (takže rozpad nevidíme). Uvolněné toxické částice se dostanou do jídla i vzduchu.
  • Nádobí je snadné poškrábat kovovými nástroji nebo abrazivními prostředky. Škrábance jsou dalším zdrojem rozpadu teflonového povlaku.

Recyklace teflonového nádobí

Právě díky nepřilnavému povlaku není jednoduché teflonové nádobí recyklovat. Protože bychom se jich měli zbavit v okamžiku, kdy se poškrábou, je množství odpadů, které takto vznikne, opravdu velké. Navzdory dostupnosti a příznivé ceně tedy nejsou nejvhodnější možností, pokud se snažíte snížit svou uhlíkovou stopu nebo jen žít zdravě.

Zdroje info:

https://www.greenmatters.com/p/which-cookware-best-health-environment

https://www.niehs.nih.gov/research/programs/pfas/index.cfm

Foto: Pexels