Špenát: jak jej připravit, abychom se nepřipravili o důležité živiny

Špenát

Špenát nemusí být jen s vejcem a bramborem, tak, jak nám ho předkládali ve školních jídelnách se slovy, že je zdravý. V současné době už jsme se naučili špenát připravovat na spoustu jiných skvělých způsobů, ve kterých špenát nejen dobře chutná, ale navíc také dobře vypadá. Měli bychom se snažit o to, abychom špenát konzumovali co nejčastěji, protože skutečně může být zdrojem cenných živin. Pokud se nedopustíme obvyklých chyb při jeho tepelné úpravě.

Nutriční obsah špenátu

Kdysi se věřilo, že špenát je téměř zázračným zdrojem železo. Nakonec se to ukázalo jako chyba desetinné čárky – dnes snad nejznámější taková chyba vůbec. A i když špenát neobsahuje tolik železa, stále ještě je zdrojem celého množství prospěšných látek: vitamínu A, E a K, a také vápníku, fosforu a draslíku. Protože je z 90 % tvořen vodou a jeho kalorická hodnota je nízká, je skvělou možností, jak obohatit svůj jídelníček o spoustu živin bez nutnosti navýšení spotřebovaných kalorií. Špenát je zdrojem kyseliny listové a luteinu, který je dobrý pro naše srdce i zrak.

Smoothie

Foto: Pixabay

Nejlepší je čerstvý

Asi nikoho nepřekvapí, že nejlepší by bylo jíst špenát čerstvý, protože to pak obsahuje všechny živiny. Ideální je použít ho na smoothie, do dipů z bílého jogurtu nebo do zeleninových salátů. Pokud potřebujeme špenát tepelně upravit, snažíme se zkrátit tuto dobu na minimum. Špenát skutečně stačí jen spařit vodou (zalít jej horkou vodou, když jej máme v sítu). Pokud jej chcete vařit, udělejte to v mléce nebo ve smetaně, protože tyto dvě suroviny usnadňují vstřebávání luteinu.

Nasekejte ho

Pokud špenát nasekáte, uvolní až o 30 % více luteinu, než kdybyste použili celé listy! Když už tedy jíte špenát, tak ať z něj máte co nejvíce! Vaření špenátu delší než 32 minut snižuje množství luteinu až o 60 %. Podle švédské studie stačí vařit špenát 4 minuty, aby došlo až k 40 % ztrátě luteinu. Takže základním pravidlem je: nasekat a tepelně upravovat špenát co nejkratší dobu.

Zdroj: https://www.styl.pl/dom/news-szpinak-gotuj-tak-aby-nie-tracil-wlasciwosci,nId,2820373

Foto: Pixabay