Jelení guláš

Skvělý bezlepkový jelení guláš připravíte jednoduše

Dali byste si nevšední jídlo, které rozhodně stojí za to? Jasně, proč ne? Třeba taková zvěřina je určitě výbornou volbou. Vsadit můžete třeba na guláš. My nabízíme zajímavý recept na bezlepkovou variantu jeleního guláše. Rozhodně se můžete vsadit, že vám bude chutnat. Nejde o nic složitého. Jen je zapotřebí sehnat kvalitní srnčí maso, ideálně kýtu. Podaří-li se vám to, máte vyhráno. Pak už stačí jen postupovat podle našeho návodu a cíl v podobě vynikající pochoutky již nemůžete minout.  

Jelení kýta

Jelení kýta: Zdroj obrázku vlastní archiv Radka Štěpána 

Surovin není až tolik

Co všechno budete potřebovat. Surovin je vcelku málo na to, že z nich vykouzlíte opravdu nevšední jídlo se vším všudy.

Budete potřebovat:

  • 1 kg jeleního masa, ideálně kýty,
  • 2 větší cibule,
  • 1litr silného hovězího vývaru,
  • 4 stroužky česneku,
  • 2 lžíce vepřového sádla,
  • 1 lžíce rajčatového protlaku,
  • 2 hvězdičky badyánu,
  • 2 větší bobkové listy,
  • kulička nového koření,
  • lžíce soli,
  • pepř.

Ingredience na jelení guláš

Ingredience na jelení guláš: Zdroj obrázku vlastní archiv Radka Štěpána 

Připravte si základ

Maso pořádně očistěte a zbavte veškerých silných blan. Poté už nakrájejte cibuli, spíše na hrubo. V hrnci rozpalte sádlo a na něm orestujte cibuli. Ta by se měla restovat pořádně dohněda. Guláš pak bude mít tu správnou barvu, kterou si zaslouží. Počítejte s tím, že maso pustí velké množství vody. S tou ale příliš nepočítejte, musí se kompletně vyvařit. Když zmizí, zůstane na dně jenom tuk a maso se pak zatáhne a dokonale orestuje do zlatova.  

Jelení guláš

Jelení guláš: Zdroj obrázku vlastní archiv Radka Štěpána 

Hodina a půl vaření

Když se maso pořádně orestuje, přidá se rajčatový protlak. Restovat byste maso s protlakem měli cca 2 minuty. Poté už přichází na řadu koření. Následně vše zasypete lžící soli a opepříte. Můžete zalít silným vývarem. Směs se pak přivede k varu a vaří přibližně hodinu a půl na mírném ohni. Maso musí změknout. Jak se tak stane, můžete podávat bez jakéhokoli zahušťování.

Příprava jeleního guláše: Zdroj videa YouTube kanál Radka Štěpána

Jelení guláš: Zdroj náhledového obrázku vlastní archiv Radka Štěpána 

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *