Rakytník řešetlákový: vitamínová bomba pro každý den

Rakytník

Rakytník řešetlákový ( Hippophae rhamnoides L) je keř, který se přirozeně vyskytuje v Evropě, ale také na Kavkaze a dokonce i na Sibiři. Ceníme si jej zejména pro jeho oranžové plody oválného tvaru, léčivé účinky má ale celá rostlina. Sběr nakyslých bobulek mohou znepříjemňovat ostré trny, o které se můžete při nepozornosti popíchat. Sušené mladé listy, ale i celé větvičky, se rozdrtí a používají se na přípravu čaje. Dokážou pomoci proti průjmům.

Rakytník a jeho nutriční bohatství

V ovoci je obsažena celá spousta výjimečných látek, které jsou příznivé pro podporu lidského zdraví a imunitního systému člověka. Jmenujme například vitamín C, B, ale také A, D, E a K. Kromě toho obsahuje také minerály, jako je draslík, hořčík, vápník a železo. Za zmínku stojí významné množství karotenoidů, fosfolipidů, tříslovin, ale také organických kyselin (šťavelová, maleinová, jablečná, vinná) a antokyany, flavonoidy (známé pro protirakovinné vlastnosti), fenolové kyseliny, katechiny a další.

Rakytník

Foto: Pixabay

Rakytníkový olej

V plodech je obsaženo poměrně dost lipidů, díky čemuž se dá vyrábět rakytníkový olej. Má tmavě hnědou barvu a kromě karotenoidů obsahuje esenciální mastné kyseliny, vitamíny rozpustné v tucích a rostlinné steroly. Můžete jej používat zevně, zejména k léčbě kožních ekzémů, popálenin, spálenin od slunce a na špatně se hojící rány. Vnitřně se pak používá k podpoře trávení, k regeneraci žaludeční sliznice, k ochraně jaterních buněk a boji proti rakovině. Vzhledem k tomu, že rakytníkový olej zabraňuje tvorbě krevních sraženin, považuje se prospěšný i pro kardiovaskulární zdraví člověka.

Rakytníkový sirup

Větší oblibě se těší rakytníkový sirup, který si jednoduše můžete zředit s vodou namísto klasického sirupu. Vyznačuje se lepší chutí, než olej. Může se stát pravidelným zdrojem vitamínů pro dospělé i pro děti. Nevýhodou je, že sirup je poměrně kyselý, a tak se často přislazuje. Někdy až přespříliš. Pokud se rozhodnete rakytník používat ve formě sirupu, přemýšlejte o něm také jako o zdroji cukrů a stanovte si omezené množství na den. Další možností je koupit si rakytníkový džem.

Účinky rakytníkových bobulí

Oranžové plody se užívají zejména jako prevence nebo léčba projevů souvisejících s nachlazením a infekcí. Rakytníkové produkty se používají k posílení imunity a pro své antibakteriální účinky (vhodné jsou proti Bacillus cereus, Listeria monocytogenes a Yersinia enterocolitica). Ovoce obsahuje obrovské množství vitamínu C a karotenoidů. Pochlubit se tedy může antioxidačními účinky.

Zdroje info:

https://www.lekarna.cz/clanek/rakytnik-rostlina-budoucnosti/

https://dietetycy.org.pl/rokitnik-niezwykla-roslina/

Foto: Pixabay