Proso: Skvělá superpotravina, která vám dá hodně

Proso

Proso je známou pochoutkou nebo přílohou již od historie, takže je zřejmé, že bude mít navíc jisté pozitivní dopady nebo správné doplňky pro naše tělo. Jak ale proso nachystat a jaké vitamíny v něm můžeme objevit? Pojďme se na tuto méně známou surovinu podívat trochu blíže.

Proso je v dnešní době známější pod názvem pohanka. Ačkoli by se na první pohled mohlo zdát, že se může jednat o obilovinu, nenechte se zmást. Jedná se totiž o druh trávy, kde se sbírají její semena – jáhly nebo proso.

Využijte z prosa všechny živiny

Proso je bohaté na mnoho vitamínů a minerálů, které by měl každý jedinec vpravit do svého těla během klasického stravování. Péče o naše zdraví je pro náš život nejdůležitější. Mezi nejlepší vitaminy, které jsme schopni získat v nevyčerpatelném množství z prosa, patří:

  1. vitamín B
  2. vitamín B1
  3. vitamin B2
  4. vitamín B6

Dalším mimořádným vlivem prosa je jeho normální obnova železa v lidském těle. Ve skutečnosti má jen málokterá výživa v sobě tolik zdravých doplňků jako například proso. Jak ale připravit semínka trávy, aby byl příkrm chutný a zároveň pevný? Proso lze využít opravdu jednoduchým způsobem. Vezměte jednu nebo dvě hrsti prosa a zalijte je horkou vodou. Stačí vše jen trochu povařit, aby proso změklo a proměnilo se v přílohu vhodnou ke každému jídlu. Tento produkt bývá často srovnávaný například s kuskusem.

Proso 2
Foto: Pixabay

Pozor na ostrou chuť prosa

Jáhly mohou mít při vaření trošku nahořklou příchuť, která může zničit celkový dojem z pokrmu. Abyste si udrželi strategický odstup od hořké chuti, poduste proso nejprve v suché pánvi a teprve poté ho zalijte vroucí vodou. Tento pokrm není vůbec zátěží pro váš organismus, naopak. Jde o velmi chutnou potravinu plnou živin!

Každý, kdo se stará o svůj zdravý způsob života, zahrnuje proso do svého denního stravovacího režimu. Proto se tato travní semínka objevují například v jídelníčcích závodníků a celebrit.

Zdroje info: krmivo-pucalka.cz, loukykvet.cz, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8005370/

Náhledové foto: Pixabay