Proč je pravidelné snídání prospěšné a důležité?

Jarní únava

Asi to slýcháváte pořád – snídaně je základ dne. Ano, slýcháváte, ale stejně to nestíháte a snídani zanedbáváte. Je to však dobře? Jde o správný přístup pro vaše tělo a zdraví? Podíváme se na důvody, kvůli kterým je důležité pravidelně snídat. Pojďme společně na to.

Pomáhá srdci a snižuje riziko cukrovky

Vyvážená snídaně vám pomůže se srdcem. Dle odborníků má snídání pozitivní vliv na zdraví vašeho srdce. Studie, která byla zveřejněna v časopise Circulation zjistila, že muži, kteří si nedopřejí pravidelnou snídani, mají o 27% vyšší riziko srdečního záchvatu nebo jiného onemocnění srdce. Pravidelná snídaně toto riziko naopak snižuje. Samozřejmě, že klíčovým je také složení oné snídaně. Zdravá a dobře zvolená snídaně dále stabilizuje hladinu krevního cukru. Potlačuje tedy i chuť na sladké a snižuje se riziko vzniku cukrovky. Naopak pokud nesnídáte, vaše buňky budou méně citlivé na hormon inzulin.

Porostou vám svaly

Nejde o žádný jednoduchý reklamní slogan. Dostatečná konzumace ráno a odpoledne vás zasytí, a hlavně vytvoří a udrží svalovou hmotu. Navíc tento příjem bude držet vaše chutě na uzdě. Mnoho lidí však bílkoviny během rána moc nekonzumuje. Dle odborníků jde však o velkou chybu. K tvorbě svalové hmoty je totiž nejdůležitější, aby příjem bílkovin byl rovnoměrný. Celý den by měl být v příjmu bílkovin vyvážený, včetně snídaně. Snídaně by tak dle odborníků měla obsahovat 20 až 30 gramů bílkovin. Takové množství vás zasytí a udržuje svaly.

Zdravá snídaně – zdravý mozek

Po ránu je třeba vzbudit i mozek a jeho činnost. To můžete udělat i vhodnou snídaní. Dle průzkumu děti, které snídaly, měli lepší výkony ve škole než jejich spolužáci, kteří tento ranní rituál nepraktikovaly. Nejvíce šikovné byly ty děti, které snídali například ovesné vločky nebo jiné zdravé potraviny. Příjem jídla, které máme rádi a které je navíc plné hodnotných látek, ovlivní naši energii a náladu během celého dopoledne. Nejlepší je podle nutričních expertů kombinace bílkovin, sacharidů a pomalých cukrů. Během rána a dopoledne tak nemáme hlad a máme energii.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.