Příprava zdravé polévky: čím ji dochutit?

Polévka

Polévky považujeme za zdravé jídlo, protože do ní můžeme zapracovat jakoukoli zeleninu. A dokonce i děti, které zeleninu obvykle nejedí, si ji rády dopřejí v rámci dobré polévky. Problémem ale je, že z důvodu nedostatku času nebo prostě z lenosti, jsme se rozhodli pro nezdravé dochucování polévek. Bujonové kostky nebo různé sypké směsi mohou ze zdravé zeleninové polévky udělat pokrm, který obsahuje příliš mnoho soli. Jak tedy dochutit polévku, aby zůstala zdravá?

Různé přípravy zeleniny

Za polévku obvykle považujeme zeleninu povařenou ve vodě. Skutečností ale je, že právě zelenina, která je vařená, poskytuje nejméně chuti. Mnohem více chuti získáte, když budete zeleninu dusit a ještě více, když ji budete péct. I to jsou způsoby, jak polévku ochutit. Pokud si nepohrajete s chutí zeleniny, budete si muset pohrát s chutí vody v polévce.

Sůl a pepř

Foto: Pixabay

Voda v polévce

Mezi způsoby, jak získat chutnou vodu z polévky, je použít vývar. Zeleninový, drůbeží, hovězí vývar je ideálním způsobem, jak získat chutnou polévku. Ne vždy ale máme takový vývar po ruce. Pak si musíme poradit s jinými způsoby. Polévky můžeme dochucovat například mlékem (někdy dokonce acidofilním) a smetanou (klidně zakysanou), rajčatovým pyré nebo vodou, ve které jsme namáčeli houby.

Smažení zeleniny

Lepší chuti polévky můžete dosáhnout také tak, že si pohrajete se zeleninou. Tím prvním a základním způsobem je, že zeleninu opečeme na tuku, přičemž stačí chvilička. Cílem není získat měkkou zeleninu, ale krásně voňavou. Záleží také na chuti tuku, který použijete. Nejméně chuti poskytne řepkový nebo slunečnicový olej, o něco více chuti pak přijde s olivovým olejem. Chuťově nejvýraznějším tukem je ale máslo a sádlo. A pamatujte, že dobrou chuť polévky nezískáte bez soli, kterou je zapotřebí přidat už při smažení. Poté už polévku nikdy nedosolíte.

Bylinky a koření

Pokud máte „slabou“ polévku, bohužel ji nespravíte ani s pomocí bylinek. Bylinky chuť podporují a dolaďují, rozhodně ji ale neurčují. To znamená, že  základní chuť musí již polévka mít a s pomocí bylinek se jen doplní.

Zdroj: https://www.kucharkaprodceru.cz/jak-ochutit-polevku/

Foto: Pixabay