Potraviny, v nichž můžete kromě masa najít potřebné bílkoviny

maso

Neustále posloucháme o nezákonných jednáních prodejců a jejich nakažených výrobcích. Dnes nejde o kvalitu, ale o kvantitu. Kde tedy hledat kvalitní bílkoviny?

Určitě to znáte, jdete do běžného obchodu a hledáte kvalitní maso. Ale co to vlastně je? U nás neexistuje žádné dobré či kvalitní maso. Chovy, které jsme měli, jsme museli vymlátit, aby si EU zajistila lepší pozici na trhu. A to, co k nám putuje z Polska obsahuje max. 85 % masa anebo je to nakažené salmonelou. To není maso, říkáte si, a proč byste měli kupovat drahou vodu se solí a bakteriemi?

Ano, toto je typická realita dnešního masného průmyslu, tak proč se nezamyslet nad tím, že zkusíte něco zcela nového, co pro vás není tak rizikové? Milovníci zeleniny to vědí, protože se snaží zajistit si dostatečný přísun bílkovin, které jsou průkopníky zdravého stravování a moderních zdrojů. Pojďme se na ně podívat…

Znáte ROBI maso?

Rostlinné bílkoviny – nebo také ROBI maso – se vyrábí ze směsi rostlinných bílkovin, a to z pšeničných a rýžových bílkovin, pšeničných klíčků a červené řepy, na rozdíl od sójového masa, které je založeno na rostlinných bílkovinách. Tato směs je tepelně upravena, a proto obsahuje zanedbatelné množství mikroorganismů. Neobsahuje žádné živočišné bílkoviny, cholesterol, sóju ani umělá barviva a přídatné látky! Robi maso je ideální jako plnohodnotná nebo částečná náhrada masa ve všech pokrmech, které připravujeme.

Vzhledově vypadá jako maso, ale především se mu vyrovná chuťově. V souladu s předpoklady dietologů a certifikovaných výzkumných zařízení splňuje kulinářské a zdravotní požadavky výživy a zdraví a dietních požadavků. Na trh se dostala ve třech formách – mletý, v plátcích, v nudlích. Připravuje se podobně jako maso, tj. krátkodobým vařením, dušením, pečením.

Seznamte se – merlík čínský aneb Quinoa

Quinoa
Foto: Pixabay

Quinoa je rostlina, která pochází z Jižní Ameriky. Její semena se obvykle používala jako obilnina – rozemletá na mouku nebo používaná k přípravě kaší a zahušťování polévek. A především v dnešní době si skutečně zaslouží vaši pozornost. Inkové si quinoy skutečně vážili, protože věřili, že dodává sílu válečníkům i malým dětem. V pozdější době se díky svým úžasným vlastnostem stala velmi zajímavou a vyhledávanou rostlinou. Dodává se ve třech druzích – běžná bílá obsahuje jemnou máslovou chuť. Je srovnatelná s bílou rýží, ale je mnohem hodnotnější. Rudá quinoa je křupavější a má oříškovou příchuť. Černá je nejkřupavější a nejchutnější.

Prakticky nezahlédnutelná quinoa je opravdu zdravou bombou s vysokou dietní hodnotou. Má vysoký obsah bílkovin, obsahuje řadu vitaminů a je důležitým zdrojem minerálních látek (vápník, železo, draslík, zinek, hořčík). Díky vysokému obsahu vlákniny má pozitivní vliv na naši asimilaci. Všechny kulturisty bude jistě zajímat, že quinoa také obsahuje všechny základní aminokyseliny, tudíž skvěle nahradí sóju.

Poslední hrdina dne je Tempeh

tempeh
Foto: Pixabay

Tempeh nebo také tempe je známý javánský výživový produkt, který vzniká ze sójových bobů a vzniká při fermentačním procesu. Je známý zejména na ostrově Jáva, kde je rovněž hlavním zdrojem bílkovin. Stejně jako tofu se tempeh vyrábí ze sójových bobů, ale tempeh je přitom zcela odlišný produkt s různým složením a strukturou. Zráním tempeh získává nejen vysoký obsah bílkovin, vlákniny a vitamínů, ale navíc získává mnohem výraznější chuť.

Právě pro svou dietetickou hodnotu se používá ve veganské stravě a čas od času se rovněž užívá jako náhražka masa. Tempeh je však již dlouho nazýván jávským masem, a to bylo ještě předtím, než lidé zjistili, že je pro nás velmi zdravý.

Zdroje info: irecepty.cz, veganza.cz

Náhledové foto: Pixabay