Pekanové ořechy: mohou pomoci snížit cholesterol

Pekanové ořechy

Ořechovec pekanový je strom, na kterém můžete pekanové ořechy najít. Oblíbené jsou zejména v Americe, u nás se ale začínají také těšit zájmu. Strom dosahuje výšky až 50 metrů, plodí neuvěřitelných 300 let a roste zejména v Severní Americe. Indiánské kmeny nedaly na tyto ořechy dopustit. Slovo „pekanové“ vychází také z jejich jazyka a v překladu je to něco, co se nedá rozdrtit pouhou rukou. 14. dubna je národní den pekanových ořechů.

Pekanové ořechy loupané, pražené

S pekanovými ořechy přicházíme do styku nejčastěji, když jsou na dezertu nebo součástí sladkého pečiva (slavný pekanový koláč si Američané připravují na den díkuvzdání). Koupit si je ale můžete v různých podobách: ve skořápce, vyloupané, pražené, v cukru či jiných polevách. Při nákupu věnujte pozornost tomu, jaká je země jejich původu, jestli nemají příliš nízkou cenu, jak vypadají.

Pekanové ořechy

Foto: Pixabay

Použití ořechů

V Evropě jsou součástí sladkých pokrmů, ale ve své domovině (v Americe) se prodávají pražené se solí a kajenským pepřem. Jíst se dají i syrové, solené, opečené, součástí dortů, pečiva a různých sladkých pokrmů. Využít je můžete jako přísadu arašídového másla, zmrzliny, kaší, pasty, pesta či salátů. Jejich slupka je těžko stravitelná, proto se před konzumací namáčí.

Pekanové ořechy mohou ovlivnit zdraví člověka

Pekanové ořechy mají antioxidační účinky. Obsahují vápník, hořčík, draslík, vlákninu, bílkoviny, ale také tuky. Proto bychom to se zkonzumovaným množstvím neměli přehánět. Konzumace ořechů snižuje výskyt ischemické choroby srdeční, hypertenze, rakoviny, žlučových kamenů, cukrovky u žen. Snižuje záněty a neurodegenerativní onemocnění. pekanové ořechy mohou taktéž snižovat hladinu špatného cholesterolu, jsou-li konzumovány v rozumném množství (malá hrst ořechů denně).

Pozor na alergie

Pekanové ořechy jsou silným alergenem. I když lidé, kteří jsou alergičtí na vlašské ořechy, nemusí být nutně alergičtí také na pekanové ořechy, je dobré počítat s možnou alergií. Alergická reakce začíná několik minut po požití ořechů. Projevuje se otoky a svěděním v ústech, vyrážkou, zvracením, bolestmi břicha.

Zdroje info:

https://www.ams.usda.gov/rules-regulations/research-promotion/pecan

https://dietetycy.org.pl/pekan-orzechy-pekanowe/

Foto: Pixabay