Pampeliška lékařská pomůže nejen s ledvinovým kamenem

Poznáte ji především podle nezaměnitelných žlutých květů, které časem nahradí nadýchané nažky ve tvaru malých polštářků. Jedná se samozřejmě o pampelišku, kterou můžete na jaře a v létě objevit po celém světě. Její kořeny, úbory, stonky a květy si našly cestu do našich lékáren, ale také se velmi často využívají v kuchyni.

Pampeliška lékařská

Tento název odkazuje na druh dvouděložných rostlin, které mají místo v čeledi hvězdnicovitých. Pampelišce (latinsky Taraxacum) se také říká smetanka, což je ovšem dáno slovem smetana, zatímco název mlíčí, který odkazuje na zelenou část rostliny, zase odkazuje na mléko. Také se setkáte s názvem měsíček lékařský nebo májíček, případně dandelion v angličtině.

Dané rostliny jsou obecně nenáročné na půdu a přírodní podmínky. Vyznačují se dužnatými listy a nezaměnitelným květenstvím, které mají žlutý úbor. Po odkvětu hlavička pampelišky zasychá a suché okvětní lístky a tyčinky opadávají. V tu chvíli se objeví plody, což jsou nažky s bílým polštářkovitým chmýřím. S jeho pomocí se semena bez námahy rozšíří do okolí.

Účinky rostlinek na lidský organismus

Mezi lidmi je dnes dobře známo, že pampeliška má léčivé účinky. Má pozitivní vliv na vylučovací a žaludeční systém, působí močopudně, podporuje trávení a správnou činnost žlučníku a jater (zvyšuje tvorbu a vylučování žluči, čímž urychluje vstřebávání). Výzkumy navíc naznačují, že má antimikrobiální a protizánětlivé účinky a může mít příznivý vliv na imunitní systém.

Díky látkám, které obsahuje, se pampeliška využívá například při léčbě zánětu močových cest a ledvinových kamenů. Jsou cenné pro pacienty trpící různými žaludečními problémy, nechutenství nebo zácpy. Snižují vysoký krevní tlak i vysoký cholesterol. Mimochodem, při užívání pampelišek je dobré se obrátit na svého lékaře.

Natrhejte si pampelišky a vyzkoušejte jejich účinky

Přestože jsou smetánky známé jako plevelné rostliny, existuje opravdu mnoho způsobů, jak s nimi naložit. Využít lze v podstatě všechny jejich části. Nejpravidelněji se sbírá kořen pampelišky, ale i s kořenem a jeho květy se nakládá velmi pravidelně a samotné pampeliškové listy nebo květy také našly využití.

Foto: Pixabay

Je doporučeno sbírat kořen pampelišky v době před kvetením, tj. mezi březnem a dubnem, nebo případně na podzim, kdy rostlina odkvetla. V té době je třeba ji umýt, očistit a vhodně usušit. Listy lze sbírat po celou sezónu, tj. nejdéle od března do listopadu, zatímco květy se nejčastěji sbírají mezi dubnem a červnem.

Zdroje info: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9002813/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5553762/

Náhledové foto: Pixabay