Okouník: ryba, na kterou jen tak nenarazíte

Okouník

Okouník je velice pozoruhodná ryba, kterou je ale poměrně těžké sehnat. Obvykle na ni narazíte pouze ve specializovaných obchodech s rybami. Když už ji ale uvidíte, rozhodně byste si ji měli koupit, protože nabízí naprosto jedinečné vlastnosti. Nepatří mezi drahé ryby. Koupit jej můžete také ve formě mražených filet nebo jako uzenou rybu. V každém případě bude přínosem pro vaše zdraví.

Co byste o okouníkovi měli vědět

Tato červeně zbarvená ryba s mohutným tělem žije ve studených mořských vodách. Najít ji můžete tedy zejména v mořích na severní polokouli. Lidé v asijských zemích jsou si vědomi zdravotních i kulinářských přínosů této ryby, a navzdory tomu, že se musí dovážet, rádi si na nich pochutnají. Pro okouníka je charakteristická vystouplá čelist, velké oči a špičatá hřbetní ploutev. Jedna ryba může dosáhnout délky až 100 cm a váhy okolo 15 kg. Říká se, že může žít až 200 let.

Okouník

Foto: Pixabay

Ohroženým druhem

Bohužel, v minulosti už se okouník stal živočichem na pokraji vyhynutí. V současné době už je situace o něco lepší, nicméně i tak byste se měli zaměřit na to, odkud pochází vámi koupená ryba. Rozhodně by měla mít certifikaci MSC (Marine Stewardship Council – certifikace udržitelného rybolovu), což je označení, že pochází z legálního rybolovu. Nemusíte se tedy bát, že jeho koupí přispíváte k vyhynutí tohoto druhu.

Co může okouník nabídnout?

Kromě libového a velmi jemného masa se okouník vyznačuje nízkým obsahem tuku a cholesterolu. Pro tyto vlastnosti se hodí pro konzumaci lidí, kteří se snaží zhubnout nebo si udržet svou váhu. Maso obsahuje také bílkoviny a esenciální aminokyseliny (ty si lidské tělo neumí samo vyrobit, proto je musíme přijímat v potravě). Kromě toho obsahuje také fosfor, selen, vitamín B12, niacin a vitamín B6.

Okouník

Foto: Pixabay

Zdravotní účinky okouníka

Zdravotní účinky vyplývají z obsahu cenných látek v mase okouníka. Selen má protirakovinné účinky a podporuje činnost štítné žlázy. Je také důležitý pro fungování imunitního systému. Jeho denní dávku můžete získat již z 200 g porce masa okouníka. Vitamín B12 je důležitý pro správnou činnost nervové soustavy a podílí se na tvorbě červených krvinek. Jeho celodenní množství můžete získat z 200 g porce okouníka. Tato ryba je taktéž cenným zdrojem vápníku a vitamínu D, které jsou důležité pro zdravé kosti a zuby.

Okouník je zdravá ryba

Okouník obsahuje málo tuku, ale velké množství bílkovin. Proto je hodně oblíbený u lidí, kteří si množství těchto přijatých makroživin hlídají. Vzhledem k tomu, že na rozdíl od některých jiných ryb nehromadí ve svém mase rtuť (běžně se vyskytující ve vodách oceánů), mohou si ji bez obav dopřát také těhotné a kojící ženy.

Zdroj: https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-karmazyn-ryba-o-niezwyklych-wlasciwosciach,nId,5699155

Foto: Pixabay