Máslo versus margarín: Který tuk je zdravější a proč mu dát přednost

Také rádi snídáte chléb namazaný čerstvým máslem a na něm třeba marmeládu nebo sýr a plátek šunky? Pravdou je, že chuť másla je v porovnání s margarínem o dost lepší. Výživoví poradci už možná zdvihají varovně prst, že tudy cesta ke zdraví nevede a že je třeba dát přednost výhradně rostlinným tukům. Kde je tedy pravda?

Máslo

Máslo se vyrábí z koncentrovaného mléčného tuku, smetany. Klasické máslo musí obsahovat minimálně 80 procent mléčného tuku, zbytek tvoří voda a mléčná sušina. Jeho lahodné aroma je dáno obsahem mastných kyselin a mléčných bílkovin. Máslo obsahuje vitamíny rozpustné v tucích, tedy A, D, E a K. Z tohoto pohledu se jeví jako zdraví prospěšné. Jenže v másle jsou přítomné i trans nenasycené mastné kyseliny, které neprospívají osobám trpícím vysokým krevním tlakem a vysokou hladinou cholesterolu v krvi či cukrovkou. Zdravým osobám by však mírná konzumace másla neměla uškodit.

Margarín

Patří mezi roztíratelné tuky. Margarín je ve své podstatě tuhou a tvárnou emulzí typu voda v oleji. Vyrábí se z rostlinných tuků (často palmový tuk, řepkový olej), čímž získává oproti máslu jednu velkou výhodu. Tou je nižší obsah nasycených mastných kyselin, a to ve prospěch polynenasycených mastných kyselin, které pomáhají předcházet infarktu myokardu nebo mozkové mrtvici. Protože má margarín neutrální chuť, je třeba ji zvýraznit přídavkem aromat. Tím bývá často diacetyl, jenž dodává máslovou příchuť. Kromě něho margarín ještě obsahuje emulgátory, stabilizátory, konzervační látky, antioxidanty, barviva a regulátory kyselosti. Může být doplněn i o vitamíny.

Foto: Pixabay

Pro který tuk se raději rozhodnout

Z hlediska výroby se margarín jeví jako vysoce průmyslovým způsobem zpracovaný produkt. To hovoří v jeho neprospěch. Někomu může vadit přítomnost palmového tuku v margarínech. Sám o sobě je tento tuk zdraví prospěšný (obsahuje vitamíny E, A D, K, přírodní karoteny). Na jeho výrobu však padá za oběť obrovské množství deštných pralesů. Jejich drancováním je ničený životní prostor mnoha zvířat a rostlin.

Až se budete rozhodovat, co namazat na chleba, vybírejte podle své chuti. Klidně si můžete dopřát i máslo, když příjem nasycených mastných kyselin v jeho podobě zohledníte v dalších pokrmech. Třeba omezíte konzumaci vepřového masa ve prospěch rybího nebo libového drůbežího. Asi nejlepší variantou je máslo a margarín střídat a v ledničce mít obojí.

Zdroj: wikipedia.org; https://www.stobklub.cz/clanek/maslo-nebo-margarin-/

Náhledové foto: Pixabay

Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.