Majonéza: strašák zdravé výživy. Proč je tak nezdravá

Majonéza

Majonézu často vnímáme jako kalorickou bombu. Není divu, že se jí tolik lidí vyhýbá. Ve skutečnosti se jedná o velice tučnou látku, která kromě obsaženého tuku neobsahuje nic prospěšného. Měli bychom majonézu skutečně vnímat jako nezdravou nebo si ji čas od času můžeme dopřát? V čem spočívá její hlavní nebezpečí?

Majonéza v našich domovech

Zatímco někdo majonézu používá téměř každý den, ten, co se snaží žít zdravě, si ji dopřává jen na speciální příležitosti. Jedná se obvyklou součást svátečních jídel, jako je například bramborový salát. Jsou domácnosti, které mají svůj speciální recept na majonézu, zatímco jiné si raději koupí tu komerční. Věděli jste, že komerční majonéza má poměrně krátkou historii? Prodávat se začala před méně než 70 lety! Do té doby si ji lidé museli vyrábět sami.

Bramborový salát

Foto: Pixabay

Olej a vaječný žloutek

Majonéza není nic jiného, než kombinace oleje a vaječného žloutku (obvykle ještě něčím dochucená). Měla by mít krémovou konzistenci a příjemnou chuť. Kromě bramborového salátu se používá také do mnohých pomazánek a salátů. Taktéž má své využití při nakládání masa, které pod jejím působením krásně zkřehne. Vzhledem k tomu, že majonéza je skutečně kalorickou bombou, stále můžeme narazit na to, že ji zaměňujeme za bílý jogurt, nebo alespoň používáme kombinaci bílého jogurtu a majonézy.

Kalorický obsah majonézy

Hlavním obsahem majonézy je především tuk. Není tedy divu, že se jedná o opravdu kalorické jídlo. Ve 100 g majonézy je obsaženo na 680 kcal. To znamená, že v jedné polévkové lžíci najdeme na 170 kcal! To je opravdu hodně a jak jistě uznáte, nejedná se o potravinu, kterou by upřednostňoval někdo, kdo se snaží zhubnout nebo si udržet štíhlou postavu. Pokud si ale jednou za čas dopřejete malé množství majonézy (jednu lžičku), nemusí to znamenat, že přiberete.

Majonéza a zdraví

Majonézu bychom tedy měli konzumovat velmi umírněně. Abychom ale na ni nebyli tak přísní, je třeba dodat, že je zdrojem vitamínů rozpustných v tucích: A, D, E a K. Kromě toho obsahuje draslík, selen a sodík. Toto složení zajišťuje antioxidační působení, které využijete jako prevenci mnohých chronických onemocnění.

Zdroje info:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6694423/

https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-wazne-informacje-o-majonezie-przeczytaj-przed-swietami,nId,6462879

Foto: Pixabay