Květák v trojobalu je minulostí. Zkuste tyto květákové řízky

Květák

Květák obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a vlákniny. Bohužel si jej často připravujeme tak nezdravě, že přicházíme o jeho veškeré přínosy. Mezi ně patří protizánětlivé účinky (vzhledem k obsahu antioxidantů), ale také pomoc při usínání, učení a zlepšení paměti. Připravte si jej proto tentokráte jinak, než jste zvyklí. Následující recepty vám mohou být inspirací.

Květákové řízky

Budete potřebovat tyto ingredience: 1 květák, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 1 cibule, 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, majoránka. Z květáku vykrojte střed a nakrájejte ho na růžičky. Ty povařte v osolené vodě asi 5 minut. Poté slijte a nechte vychladnout. Následně květák rozemelte v robotu. Smíchejte ho s cibulí, kterou jste nakrájeli na jemno. Přidejte vejce, mouku i koření. Ze směsi tvořte placičky, které lehce posypte strouhankou. Smažte je na malém množství oleje asi 5 minut z každé strany.

Květák

Foto: Freepik

Květákové řízky se sušenými rajčaty

Tentokrát si připravte tyto ingredience: 1 květák, 100 g jahelných krup, 1 vejce, 5-6 sušených rajčat, 1-2 lžíce olej, sůl, pepř, sladká/pálivá paprika. Květák nakrájejte na růžičky, povařte 5 minut v osolené vodě. Poté sceďte. Po vychlazení rozmixujte. Jahelné kroupy uvařte podle návodu na obalu. Sušená rajčata nakrájejte na malé kostičky. Poté vše smícháme: květák, kroupy, sušená rajčata, vejce, sůl, pepř a papriku dle chuti. Ze vzniklé hmoty tvarujeme řízky, které smažíme dozlatova z obou stran na malém množství oleje. Můžeme je upéct i v troubě na 180 °C po dobu asi 30 minut (v polovině pečení je obraťte).

Veganské květákové řízky

Připravte si následující ingredience: 1 květák, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce mletého lněného semínka, 6 lžic horké vody, 2 lžíce petrželky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř. Květák připravíme obvyklým způsobem (na růžičky, povařit 5 minut, po vychlazení rozmixovat na jemno). Poté k němu přidáme petrželku nasekanou na jemno. Ke lněnému semínku přilijeme horkou vodou a necháme 5 minut bobtnat. Tuto hustou hmotu (nahrazuje vejce) pak přidáme ke květáku, vmícháme také mouku a koření. Ze vzniklé hmoty tvarujeme řízky, které lehce poprášíme strouhankou. Pečeme 30 minut v troubě na 180 °C nebo smažíme na malém množství oleje dozlatova.

Zdroje info:

https://dietetycy.org.pl/przepis-kotlet-z-kalafiora/

https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3793502/

Foto: Freepik