Které návyky mohou být zdraví nebezpečné?

Vatové tyčinky

Dnes se podíváme na aktivity a návyky, které dělá velká většina lidí. Možná vám přijdou normální a ani nepřemýšlíte nad tím proč a co vlastně děláte. Některé takové návyky však mohou škodit vašemu zdraví. Právě tyto zdraví neprospěšné návyky si dnes představíme. Tak pojďme na to!

Zadržení kýchnutí

Věc, která je zcela obvyklá. Máte nutkání si kýchnout, avšak v situaci se to nehodí, nebo jste prostě jen zvyklí toto kýchnutí zadržet. Někteří kýchnutí zadržují jiní „polykají“. Jasné však je, že to pro naše tělo není vůbec dobré. Časté potlačování této potřeby totiž může způsobit praskání cévek ve vašich očích, v nose nebo v uších. Dalším neblahým následkem může být prasknutí ušního bubínku. Než se tedy stydět za hluk, lepší je chránit si své tělo a kýchnout si. Klidně nahlas.

Vatové tyčinky

Jednu dobu většina českých domácností nedala na tento výrobek pro čistění uší dopustit. V poslední době se však již více hovoří o ne úplně ideálních vlastnostech této vatové tyčinky pro uši. Čištění uší touto pomůckou totiž může být dokonce nebezpečné. Zaprvé je zde ono mechanické nebezpečí, kdy si člověk může, zvláště když není příliš zručný, prorazit tyčinkou ušní bubínek či jinak poškodit vnitřní části ucha. Je zde však ještě jedno nebezpečí. Čistíme si totiž uši primárně proto, abychom odstranili ušní maz. Ten však plní ve vašich uších ochrannou funkci. Brání nečistotám dostat se dále do ucha. Čím více máte tedy ucho čisté, tím snazší cesta vede pro patogeny a větší nečistoty vaším uchem. Dále si můžete tyčinkou nečistoty sami do ucha zanést a tím způsobit v této části těla zánět. Pokud si tedy již chcete čistit uši od nadbytečného (nikoli veškerého) ušního mazu, použijte třeba papírový ubrousekpapírový ubrousek a čistěte jen partie ucha, na které dosáhnete.

Konzumace jídel ve formě hotovek a polotovarů

Je to rychlé, snadné a docela dobře to chutná. Když však pomineme tyto výhody, každý určitě cítí, že nejde o úplně nejzdravější pokrmy. Jejich rychlost a snadnost přípravy je vykoupena nízkými hodnotami živin, vody a vlákniny. Dále obsahují dopamin, látku, která nám zlepší náladu. Nadměrné množství cukru, soli nebo chemických konzervantů pak nepřispějí vašemu zdraví. Pravidelná konzumace těchto jídel je nebezpečná. Jednou za čas však můžete toto jídlo ochutnat.

Náhledové foto: Pixabay

Svět zdraví je bezbřehý. Jak se cítit co nejlépe? To neví nikdo, ani já. Přesto vám nějaké zajímavosti prozradím.