Kolagen: pro krásu i zdraví. Přijímat jej můžete z potravy

Vrásky

Kolagen je nejhojnější bílkovina v lidském těle. Obsažen je ve svalech, kostech, šlachách, vazech, orgánech, kůži a pojivových tkáních. To, že jeho hladina v těle klesá, můžete poznat podle tvorby vrásek. Vaše šlachy a vazy už nejsou tolik pružné, svaly ochabují. Dalším znamením, že byste se měli zaměřit na příjem kolagenu je to, že trpíte na bolesti kloubů a máte gastrointestinální problémy (došlo ke ztenčení výstelky v trávicím traktu).

Kolagen a jeho produkce

Produkce kolagenu se přirozeně snižuje s rostoucím věkem. Někdy je jeho produkce ale snížena v důsledku nesprávně zvolené stravy. Pokud tělo nemá potřebný materiál, nemůže zkrátka stavět. Takže je třeba mu pravidelně dodávat produkty, které obsahují kolagen. A jaké potraviny to jsou?

Celozrnný chléb

Foto: Pixabay

Vývar z kostí

Pro dodání dostatečného množství kolagenu je velmi vhodné připravovat si pravidelně vývar z kostí. Může jít o kosti kuřecí, hovězí, ale i rybí. Jejich vyvařením získáte tekutinu, kterou můžete rovnou vypít nebo ji použít jako základ jiných pokrmů. Od teď už žádnou kost nevyhazujte! Abychom z kostí získali co nejvíce, je třeba je vařit i více než 24 hodin na velmi malém plameni. Pokud na to nemáte čas, můžete si koupit už hotový vývar.

Potraviny obsahující velké množství bílkovin

Dalším velmi dobrým zdrojem kolagenu je právě tato skupina potravin. Patří sem hovězí a drůbeží maso, ryby, fazole, vejce a mléčné výrobky. Když vaše tělo vytváří kolagen, kombinuje aminokyseliny – živiny, které získáte jejich konzumací.

Potraviny bohaté na vitamín C

Aby mohlo dojít k tvorbě kolagenu, je zapotřebí konzumovat také vitamín C. I když existuje celá řada doplňků stravy s tímto vitamínem, zaměřte se na jeho získávání z potravin, jako jsou citrusové plody, bobulovité ovoce (borůvky, jahody, maliny), červená a zelená paprika, rajčata a tmavě zelená listová zelenina (brokolice, kapusta).

Potraviny s obsahem zinku a mědi

Opět se jedná o dva prvky, které jsou důležité pro tvorbu kolagenu. Ve velkém množství je najdeme v masu, korýších, ořeších, celozrnných produktech a fazolích.

Zdroje info:

https://health.clevelandclinic.org/the-best-way-you-can-get-more-collagen/

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/collagen/

https://www.eatingwell.com/article/7896640/best-foods-to-eat-for-a-collagen-boost/

Foto: Pixabay