Jaké jsou nejčastější příčiny průjmu

Střevní mikroflóra

Když se řekne průjem, mnohým z nás se vybaví především nepříjemné chvíle strávené na toaletě. Není se čemu divit, známe jej všichni. Jedná se nejfrekventovanější onemocnění, které se u lidí vyskytuje. Jeho příčiny mohou být různorodé. Obecně se sortují do třech základních kategorií. Tu první představují stavy vyvolané otravou z pokrmů, druhá má infekční původ a u třetí se jedná o různorodé jiné záležitosti. Podívejme se tedy na všechny tři kategorie mnohem podrobněji.

Nevhodně zvolené pokrmy

Kdo by neznal situaci, kdy se nám udělá špatně po jídle, které je těžko stravitelné, mastné nebo obsahuje vysoké procento soli? Zejména ve večerních hodinách je třeba složení stravy kontrolovat, jinak se průjem dostaví obratem. Střevní mikroflóra je u všech lidí rozdílná a někdo není schopen pozřít jakékoli těžší pokrmy. Zapomenout nelze ani na intoleranci laktózy, případně se projevují projímavé účinky i u jídel s vysokým obsahem vlákniny. Výjimečné nejsou ani nejrůznější potravinové alergické reakce.

Infekční příčiny

Mnohem nepříjemnější jsou průjmové stavy spojené s infekcí. Nejčastější příčinou infekčního stavu bývají bakterie z rodu Salmonella, případně enteroviry. Stát se může ale i to, že se nakazíte choroboplodnými zárodky virové žloutenky, malárie, leptospirózy anebo meningokoka typu C. Zapomenout nelze ani na průjmy spojené s užíváním antibiotik. V tomto případě je třeba brát pro eliminaci také probiotika.

Onemocnění nedílně spojená s průjmem

S průjmem je spojena celá řada nemocí. Jen pro přehled je uvádíme podrobně v následujícím výčtu:

–          Crohnova nemoc,

–          ulcerózní kolitida,

–          mikroskopická kolitida,

–          celiakie,

–          rakovina tlustého střeva,

–          zvýšená funkce štítné žlázy,

–          syndrom krátkého střeva,

–          chronický zánět slinivky břišní,

–          porucha odtékání žluči do střeva.

Zdroj: http://www.hylak.cz/

Zdroj náhledového obrázku: hylak.cz

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.