Italská kuchyně je jednou z nejzdravějších na světě

Špagety

Když se řekne italská kuchyně, většina z nás si vybaví špagety nebo pizzu. Ano, toto jsou dva hlavní pokrmy, které dala Itálie světu, ale je toho mnohem více, na čem si můžete v této jihoevropské zemi pochutnat.

Jednoduše řečeno, italská jídla mají vynikající chuť, jsou zdravá, na jejich přípravu není třeba mnoho času a nestojí, až na výjimky, moc peněz. Proto je tak oblíbená ve světě, i v České republice. Samotná filozofie italského vaření je jedinečná. Je třeba zachovat původní chuť každé jednotlivé suroviny, kterou používáte, s maximálním důrazem na čerstvost.

V italské kuchyni se odráží jak klimatické podmínky země, které umožňují pěstovat rozmanité druhy ovoce a zeleniny, tak i geografická poloha. Moře je bohatým zdrojem ryb a mořských plodů, které tak přirozeně zapadají do jídelníčku. Díky teplému počasí a úrodné půdě se daří pěstování rajčat, paprik, oliv, chřestu, lilků, okurek i artyčoků. Velmi oblíbené jsou rovněž kapary.

Těstoviny

Typickou italskou přílohou jsou těstoviny, kterým se v Itálii říká „pasta“. V Itálii je v současnosti známo na 400 druhů těstoviny nejrůznějších tvarů. Italské těstoviny se vždy vaří způsobem “al dente” a je možné rozdělení na dva druhy – čerstvé a sušené.

Tip: Kvalitní čerstvé těstoviny nemusíte mít pouze na dovolené. V Brně můžete využít služeb těstoviny Brno Caruso a ochutnat Itálii i u vás doma.

Pizza

Po celém světě proslavila Itálii především pizza, jejíž základ se připravuje z mouky, kvasnic, soli a olivového oleje. Na něj se pak mohou dát v podstatě jakékoliv suroviny dle konkrétní chuti – rajčata, mozzarella, šunka, špenát atd.

Tip: Pizzu jako na dovolené si můžete dopřát i v Brně. Z mnoha druhů s doručením až k vám před dveře můžete vybírat na stránkách pizza Brno Caruso.

Risotto

Toto klasické italské jídlo se připravuje z rýže vařené ve vývaru, do které se přidá maso, nebo ryba a zelenina. Pro přípravu italského rizota je zapotřebí kulatozrnná rýže s nízkým obsahem škrobu, která dobře absorbuje tekutiny a rozkládá škrob. Povaří se ve směsi cibule nebo česneku s máslem nebo olivovým olejem. Dále se přidá bílé nebo červené víno a poté postupně vývar.

Carpaccio

Jedná se o předkrm připravovaný ze syrového masa (hovězí, telecí, zvěřina), nebo z ryby (losos, tuňák). Maso se krájí na tenké plátky a podává se pokapané citrónem, olivovým olejem a je dochuceno čerstvě mletým pepřem, případně různými studenými omáčkami, parmezánem apod.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.