Hořčici si můžete vyrobit i doma: je to velmi jednoduché

Hořčice

Ať už máte rádi jakoukoli hořčici, pravdou je, že vyrobit si ji můžete i doma. Pravda, bude mít asi kratší trvanlivost, než hořčice, které si zakoupíte v obchodech. Na druhou stranu ale můžete její chuť přizpůsobit svým preferencím a máte jistotu, že v hořčici nejsou žádné nežádoucí látky. Navíc – její výroba je velmi jednoduchá. Takže: proč to nezkusit?

Studená nebo teplá příprava?

Hořčici lze vyrobit bez vaření, nebo po projití teplem. Který způsob zvolíte, závistí na vašich preferencích. Teplá příprava hořčice je delší, u studené přípravy zase musíte myslet na to, že musíte předem namočit hořčičná semínka. Hořčice, připravená teplou metodou, má jemnější chuť. Takže záleží na tom, jak máte hořčici rádi.

Hořčičné semínko

Hořčičné semínko: Zdroj obrázku Pixabay.com

Recept na domácí hořčici

Na výrobu své vlastní domácí hořčice budete potřebovat tyto suroviny:

  • 125 g hořčičných semínek – pokud možno již namletá, usnadníte si práci s mletím doma,
  • 360 ml vody,
  • 80 ml jablečného octa,
  • ½ lžičky soli,
  • ¼ lžičky mleté kurkumy,
  • ¼ lžičky mleté sladké papriky,
  • ½ lžičky mletého česneku,
  • 1/8 lžičky mleté cibule,
  • 1/9 lžičky mleté skořice,
  • 1 lžička medu.

Používejte skleněné, dřevěné nebo keramické nádoby a vařečkyvařečky. Ty, které by mohly zoxidovat, vhodné nejsou (hliníkové, měděné). Nejprve si namelte hořčičná semínka na prášek (pokud jste tedy nekoupili už rozemletá nebo pokud nechcete mít hrubozrnnou hořčici – v takovém případě pomelte jen část semínek). Smíchejte je s ostatním kořením (jediné, co vám z výčtu ingrediencí zbude je jablečný ocet a voda). Jakmile koření vmícháte do semínek, můžete přilít i vodu. Vařte 45 minut na velmi nízké teplotě z občasného promíchání. Poté přidejte i ocet a vařte ještě 10 minut. Ještě horkou směs nalijte do sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte takto vychladit na pokojovou teplotu. Poté skladujte v lednici.

Moje hořčice je hořká!

Spousta kuchařů se při prvním vaření hořčice zděsí. Při ochutnávání se jim totiž hořčice zdá příliš hořká. Je to skutečně pravda, ale není se čeho obávat. Prvních 24 hodin po uvaření může mít hořčice skutečně hořkou chuť. Nicméně po čase hořkost vymizí.

Jak ovlivnit chuť hořčice?

Pokud máte na výběr z několika druhů hořčičných semínek, můžete vybrat takové, které vám budou více chutnat. Tmavší semínka totiž mívají výraznější chuť, ta světlejší jsou chuťově jemnější. Ocet se používá pro prodloužení životnosti hořčice – projeví se samozřejmě také v samotné chuti hořčice. Pokud bychom ho ale nepoužili, hořčice by se rychle zkazila. Část octa můžeme nahradit vyšším množstvím soli, která je také konzervantem. V případě, že máte raději medovou hořčici, přidejte jednoduše více medu.

Hořčice: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com