Fenomén zeleného ječmene

Zelený ječmen

Zelené nápoje nebo nejrůznější doplňky stravy jako tablety či prášky jsou velkým hitem. Jedná se o tablety z chlorely a nápoj ze zeleného mladého ječmene. Tyto potraviny se řadí mezi takzvané superfood. Jsou bohaté na vitamíny, různé minerály nebo třeba antioxidanty. Mají pozitivní účinky a tak jsou v poslední době populární.

O co vlastně jde?

Chlorela je řasa, která obsahuje vitamíny a další důležité živiny. Roste ve sladkých vodách Asie a vy si můžete dopřát již zmíněné tablety s obsahem této řasy. Pokud mluvíme o takzvaném mladém ječmeni, myslíme tím plodinu, která se sklízí v časném stádiu. Měl by být pěstován bez jakýchkoli pesticidů. Jeho domovinou je Nový Zéland, dnes se ale pěstuje na více místech po celém světě. Oproti ostatním obilovinám obsahuje mladý ječmen několikanásobně více draslíku, vápníku, železa i hořčíku. I mnozí odborníci potvrzují účinnost těchto potravin. Dodávají nám látky, které dnešní běžná strava poskytnout nemůže.

Výhoda stravy

Je zde velmi mnoho benefit, které tyto dvě potraviny a jimi ovlivněné stravy poskytují. Například obsahují vlákninu, která pozitivně ovlivňuje trávení, metabolismus i imunitu. Také způsobují zneškodňování cizích škodlivých látek v těle. Používají se tedy k různým detoxům organismu. Mladá ječmen je také silně zásaditý. To znamená, že je hodně využíván při překyselení organismu.

I zde jsou rizika

Ani tato dieta ale není bez nevýhod. Je zde poměrně dost nežádoucích účinků, které by měl každý, kdo o užívání zelených potravin uvažuje, vědět. Obecně je známé, že ječmen způsobuje astma. U zeleného mladého ječmene je toto riziko poněkud menší, stále ale není zanedbatelné. Další věcí, je to, že ječmen a chlorelu by neměly užívat ženy v době těhotenství. Tato strava totiž překračuje denní dávky mnoha složek potravy a to může být pro plod nebezpečné. Stravy by se také měli vyvarovat celiaci a alegrici.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.