Estragon: koření nebo bylinka? Její způsoby použití

Estragon

Botanický název této rostliny zní pelyněk estragon, najít jej můžeme taktéž jako pelyněk kozalec. Tato rostlina z čeledi hvězdnicovitých je v některých zdrojích označována jako bylinka, v jiných zase jako koření. Pravda je tak trochu na obou stranách, protože se jedná o rostlinu, kterou používáme jako koření, zejména ve francouzských receptech. Na druhou stranu vyniká také svými zajímavými léčebnými účinky, díky čemuž ji nazýváme bylinkou. To, jestli pro vás je estragon bylinka či estragon tedy bude záviset na tom, jakým způsobem ji použijete.

Krátká historie

Estragon (Artemisia dracunculus) má svůj původ na asijském kontinentu – zejména v Číně a v oblasti Sibiře. Tato rostlina se ale dostala do starověkého Egypta. Zde ji ale ještě nepoužívali ani jako bylinku, ani jako koření. Vyráběli z ní aromatické oleje a parfémy. To starověcí Řekové už bylinku používali podobnými způsoby, jako my. Díky křižáckým výpravám se estragon dostal do celé Evropy, kde si ho lidé velice oblíbili zejména jako koření. V současné době už se hojně pěstuje ve spoustě evropských zemí, zejména v Německu, Francii a Španělsku.

Koření

Foto: Pixabay

Sklizeň estragonu

Estragon můžete sklízet celou sezónu, ideálně však v červenci a srpnu. Sklízíme tak, že odřízneme vrcholy výhonků, přičemž na rostlině vždy musí zůstat alespoň 2 až 3 stonky, aby znovu dorostla. Ideální je použít estragon čerstvý, sklízíme je tedy pokud možno krátce před spotřebováním. Pokud nezvládnete estragon spotřebovat čerstvý, můžete jej mrazit nebo sušit. Sušení provádíme nejlépe tak, že z estragonu svážeme svazky, které zavěsíme vzhůru nohama na zastíněném a vzdušném místě.

Estragon jako bylinka

Estragon má léčivé vlastnosti, protože obsahuje celou řadu cenných látek. Jmenujme minerální soli, vitamín A a C a také organické kyseliny. Proto se vyplatí jej zařadit do svého jídelníčku. Vzhledem k jeho aromatické chuti jej můžete použít jako ochucovadlo. Hodí se zejména pro snižování krevního tlaku a u lidí, kteří by měli omezit spotřebu kuchyňské soli. Estragon svou jemnou chutí a vůní rozhodně zmírňuje nedostatek soli v pokrmech. Pokud chcete předejít ateroskleróze a cévním chorobám, doporučuje se žvýkat čerstvé listy.

Estragon jako koření

Jako koření lze estragon použít k nakládání okurek, ale také do octa, hořčice, omáček a směsí koření. Často se používá ke zvěřině či jehněčímu masu, protože nejen zvýrazní jeho chuť, ale taktéž podpoří trávení. Z tohoto důvodu jej můžete přidat i do mléčných výrobků. Estragon smíchaný s pažitkou a petrželkou je výborným doplňkem mnoha salátů. Využít jej můžete i při přípravě klasického okurkového salátu. Estragon dobře doplňuje zeleninu, jako jsou rajčata, okurky, cuketa a tykev.

Tipy na závěr

Estragon používejte s mírou, protože je velice aromatický a snadno dokáže přehlušit chuť ostatních pokrmů. Taktéž bychom jej neměli dlouho vařit, protože to pak přichází o cenné látky i svou aromatickou chuť.

Zdroj: https://poradnikogrodniczy.pl/estragon.php

Foto: Pixabay