Kysané zelí

Domácí kysané zelí pomůže nejen proti únavě

Mnozí z nás ještě velmi dobře pamatujeme doby, kdy naše babičky šlapaly zelí. Byly bosky v kádích a snažili se zelí co nejvíce utlačit, aby z něj vytékala šťáva. To samé přitom můžeme dělat i dnes a spousta lidí tak činí. Proč? Protože získají skvělou vitamínovou bombu, která rozhodně stojí za to. Tento blahodárný lék si lze bez potíží vyrobit doma. My se podíváme nejen na střípky z historie výroby kysaného zelí, ale také na jeho výrobu a nezapomeneme ani upozornit na to, co všechno tento skvělý gejzír vitamínů obsahuje.

Jedna z prvních trvanlivých potravin vůbec

Víte, že se kysané zelí řadí mezi první trvanlivé potraviny vůbec? Vždyť jej lidé milovali už ve starověkém Řecku, Římě nebo v Číně. Dávali si jej například dělníci, kteří pracovali na stavbě Velké čínské zdi. Bez kysaného zelí si také nedokázali představit svůj život mořeplavci, již trpěli kurdějemi v důsledku minimálního příjmu vitamínu C. Na palubu začal sudy s kysaným zelím nakládat slavný James Cook. Posádka měla nařízeno, že zelí musí konzumovat jednou za týden. Dnes e dá kysané zelí koupit v mnoha obchodech, nicméně spousta produktů postrádá kvalitu a je typická i úplnou absencí vitamínu C. Proto se vyplatí naložit si zelí doma.

Kysané zelí

Kysané zelí: Zdroj obrázku vlastní archiv Radka Štěpána

Stačí zelák a pár surovin

Přesně tak. Stačí si pořídit kameninový hrnec na zelí, v němž bude zelí následně kvasit. Samozřejmě k němu musí být i víko a také těžítko. Pořídíte si zelí, ideálně je nakoupit přímo nakrouhané od farmářů. To samé platí také o cibuli. Tu si nakrájíte na kolečka. Dále budete potřebovat 2 balíčky celého kmínu a 225 g soli. Vezmete si ideálně plastový lavor, do něhož nasypete zelí, přidáte kmínu a soli. Poté už budete šlapat, až ze zelí poteče šťáva. Tu si odlejete a budete zelí v kameninové nádobě pořádně pěchovat. Nakonec se zelí zatíží a zaleje částí šťávy.

Kysané zelí

Kysané zelí: Zdroj obrázku vlastní archiv Radka Štěpána

Prostě vitamínová bomba

Jasně, kysané zelí obsahuje spousty různých prospěšných bakterií mléčného kvašení. Nachází se v něm nejenom zmiňovaný vitamín C, ale také vápník. Jmenovat bychom měli biokativní látka a třeba:

  • draslík,
  • vitamín B,
  • vitamín K,
  • železo,
  • chlor,
  • síru,
  • zinek
  • měď
  • nebo spousty aminokyselin.

Kysané zelí podpoří fungování metabolismu a imunitu. Pokud chcete porazit únavu, můžete si ho dát trochu místo kávy.

Šlapání zelí: Zdroj náhledového obrázku vlastní archiv Radka Štěpána

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *