Co způsobuje, že je histaminová intolerance na vzestupu?

Bolest břicha

O potravinových alergiích se mluví na každém rohu, ale histaminová intolerance zůstává opomíjená. A to i přesto, že je stále více na vzestupu. Tento stav, kdy tělo nezvládá správně odbourávat histamin – látku přirozeně se vyskytující v mnoha potravinách, vyvolává řadu příznaků. Od bolestí hlavy po zažívací problémy, histaminová intolerance umí zamávat s životem mnohým z nás.

Histaminová intolerance? O co jde?

Histamin je biologicky aktivní látka, která zastává důležité místo i imunitním systému, při regulaci žaludeční kyseliny a v nervových funkcích. V lidském těle je za jeho odbourávání zodpovědný enzym. Jestliže dojde k tomu, že hladina enzymu klesne, dojde k nahromadění histaminu a tím i k různým zdravotním komplikacím.

Jaké příznaky může pociťovat?

Příznaky mohou být velmi rozmanité, což ztěžuje celou diagnózu. Nicméně, mezi nejčastější projevy nemoci patří:

  • Bolest hlavy až nepříjemné migrény
  • Zažívací obtížeprůjmy, bolesti břicha a nadýmání
  • Kožní reakce – zarudnutí, svědění nebo kopřivka
  • Nosní problémy – uspaný nos jako při alergické rýmě
  • Nízký krevní tlak, palpitace a závratě

Příznaky můžete sledovat především po konzumaci potravin, které jsou bohaté na histamin, například zrající sýry, fermentované potraviny, alkoholu, čokolády nebo uzenin.

Co stojí za přibýváním histaminové intolerance

Nárůst pacientů s histaminovou intolerancí je přičítán několika faktorům, které přináší dnešní doba:

  • Změna ve stravování: změny ve zpracování jídel, které jsou ochuzeny o výživné hodnoty a nahrazeny náhražkami.
  • Stres a životní styl: zažívání chronického stresu a špatného spánku výrazně snižuje aktivitu enzymu.
  • Zdravotní problémy: například syndrom dráždivého tračníku nebo zánět ve střevech výrazně ovlivňuje produkci potřebného enzymu.
  • Užívání léků: antibiotika a antidepresiva jsou nejhorším nepřítelem produkce enzymů.
Foto: Pixabay

Jak se s onemocněním poprat?

Diagnóza nemoci je složitá, ale většinou se zaměřuje na konkrétní příznaky a měření hodnot enzymu. Jakmile dojde k potvrzení diagnózy, můžete provádět:

  • Eliminační dieta: nekonzumujte potraviny s vysokým obsahem histaminu.
  • Podporujte produkci enzymu: na trhu jsou dostupné doplňky, které obsahují daný enzym. Tím si pomůžete k lepšímu zvládání intolerance.
  • Vyvážený životní styl
  • Konzultace s odborníkem

Zdroje info: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8308327/, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11054089/

Náhledové foto: Pixabay