Co je to horchata a jaké pozitivní účinky má pro tělo?

Horchata

Už jste někdy slyšeli o nápoji zvaném horchata? Tento nápoj má svůj původ ve Španělsku, může se jíst jako dezert a je velmi specifický svým složením. Dejte mu šanci, možná si padnete do oka. Základem horchaty je voda, cukr a tygří ořechy, známé také jako podzemní mandle. Celkově řečeno, jsou to hlízy šáchoru jedlého. Pokud je pro vás šáchor obrovskou neznámou, představíme vám ho za chvíli.

Šáchor

Šáchor je jednoletá rostlina, která roste v subtropických oblastech několika kontinentů. Typické je, že rostlina není nad zemí, ale pod zemí. Malé konzumovatelné hlízy se dají jíst syrové nebo vařené na mnoho způsobů, chutnají jako mandle a mají skořicový nádech. Používají se k dochucení pečiva a dezertů, obsahují snadno stravitelné bílkoviny, tuky a sacharidy. A jsou také ceněny pro minerální látky, které nabízejí (například hořčík, mangan, vápník, fosfor a železo). Právě proto je pravděpodobné, proč se šáchor využívá v ájurvédské medicíně (i jako sexuální stimulant). Horchatu lze však připravit nejen z mandlí.

Foto: Flickr, Justin Kern, https://www.flickr.com/photos/justinwkern/3723221185

V jihoamerických zemích se vyrábí z rýže. Pro zajímavost je třeba dodat, že hlízy konzumního šáchoru byly nalezeny v egyptských hrobech v nádobách, jejichž stáří odborníci odhadli na 6 000 let. Pro Egypťany měly hlízy zvláštní význam – dávali je mrtvým do hrobů jako potravu na jejich posmrtné cesty. V Evropě je šáchor rozšířen především ve španělské Valencii. A právě zde se zrodil nápoj zvaný horchata.

Skromná pochoutka, která není určena jen pro zdraví krevní oběh

Šáchor je skvělý pro předcházení srdečním infarktům a podobně nebezpečným trombózám. Podporuje zdraví lidského oběhového systému a posiluje cévy. Udržuje plodnost u mužů a žen a zároveň zajišťuje, aby se nervový systém před nahromaděným stresem. Navíc pomáhá při obstipaci – obsahuje vlákninu, která v naší stravě často chybí.

Zdroje info: ireceptar.cz, yankeesvicky.cz

Náhledové foto: Pixabay