Co je karob?

Karob

Čokoláda patří bezesporu mezi nejznámější a nejoblíbenější povolené drogy. Často je ale její konzumace kritizována v souvislosti s vysokým obsahem cukrů a tuků. I proto se vyplatí vsadit na nějakou alternativu, která je schopna poskytnout velmi podobnou chuť s menším množstvím cukrů a energie všeobecně. Zajímavou volbou je karob. Mnozí lidé v současnosti vůbec neví, co je karob, a tak se na něj podívejme mnohem podrobněji a poukažme si na jeho charakteristiky. Třeba se i vám budou následující informace dokonale hodit.

Karob se představuje

Obecně vzato, je karob náhražka kakaa, kterou najdeme růst na stromě. Konkrétně pochází ze stromu, jehož botanický název zní Ceratonia siliqua. Jedná se o rostlinu s nejrůznějšími lidovými názvy, jako jsou třeba chléb svatého Jana anebo rohovník obyčejný či chlebovník. V obchodě jej najdeme výhradně pod názvem karob či karobový prášek. Tento stálezelený strom se dokáže dorůst až 17 metrů a disponuje tmavě hnědými plody. Plody jsou lusky obsahující semínka, v nichž je právě karob. Ve starověku byl využíván jako váhová jednotka zlata, tedy karát.

Karob jako skvělá čokoláda pro alergiky

Karob nabízí ryze přirozenou nasládlou chuť, jelikož lusky obsahují přibližně 30 až 70 % sacharidů. Jen v dřeni je 26 % sacharózy, 13 % fruktózy, 4,5 % proteinů a také minimální množství tuku. V plodech je ale spousta dalších látek jako glukóza, maltóza či bílkoviny a valin s pronilinem. Nutričně je karob ceněn zejména pro vysoký obsah vitamínů ze skupiny B. Mimo jiné obsahuje i minerální látky jako draslík a hořčík. Zapomenout nemůžeme ani na stopové prvky typu mědi nebo niklu.

Jak konzumovat karob?

Karobový prášek může velmi pohodlně nahradit kakaový. Obsahuje totiž více bílkovin, sacharidů a v neposlední řadě i vápníku. Konzumovat jej můžete v nápoji. Na trhu se nachází i spousta nejrůznějších sladkostí, jejichž je karob základem. Výborné jsou hlavně nejrůznější tyčinky s oříšky a sušeným ovocem.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.