Bolesti kloubů: Těmto potravinám se raději vyhněte

Bolesti kloubů

Bolest kloubů je nepříjemná. Nejen, že se jedná o nepohodlí, které musíme denně zažívat. Bolest při téměř jakémkoli pohybu ovlivňuje náš život. Jedná se o velmi častý problém, který může postihnout kohokoli bez ohledu na věk nebo pohlaví. Tento typ bolesti může být akutní nebo chronický. Mezi dvě hlavní příčiny bolesti kloubů patří artritida a dna. Existují ale i další příčiny. Ať už je příčina jakékoli, bolesti kloubů lze zvládnout léky, cvičením nebo alternativními léky.

Strava hraje klíčovou roli při zvládání bolesti kloubů

I když existuje mnoho protizánětlivých léků, které vám mohou pomoci v boji proti bolesti, existují také určité potraviny, které bolest vyvolávají. Pokud trpíte bolestmi kloubů, musíte se vyhýbat některým potravinám, které je mohou způsobovat. Které potraviny to jsou?

Bolest kolena

Koleno: Zdroj obrázku Pixabay.com

Zpracované maso

Zpracované maso obsahují chemikálie, jako jsou dusitany a puriny, které mohou zvýšit zánět a bolest v těle. Obzvláště zpracované druhy masa (v uzeninách, klobásách nebo jako uzené) jsou nevhodné.

Rafinované a umělé cukry

Cukr spouští uvolňování zánětlivých faktorů zvaných cytokiny v těle. Nadměrná konzumace cukru znamená také příjem vysokého obsahu kalorií, což vede k přírůstkům hmotnosti. A čím vyšší je hmotnost, tím větší tlak je vyvíjen na klouby. A tím je větší také bolest. Vyhněte se nápojům, které jsou slazené cukrem a také potravinám, které ho obsahují. Místo rafinovaného cukru a umělých sladidel se rozhodněte pro přírodní sladidla, jako je stévie a med.

Mléčné výrobky

Také mléčné výrobky mohou přispívat k bolesti kloubů. Vysoká hladina bílkovin kaseinu v mléčných výrobcích způsobuje zánět a bolest. Tento typ bílkovin může dokonce dráždit tkáně kolem kloubů. Dokonce i nasycené tuky v plnotučných mléčných výrobcích, jako je mléko, máslo a sýr, mohou vyvolat zánět tukové tkáně, což zase zvyšuje bolest. Nepoužívejte pasterizované mléčné výrobky, pokud trpíte bolestmi kloubů nebo jiným typem chronické bolesti. Místo toho zvolte sójové mléko, mandlové mléko a tofu.

Rafinované mouky

Rafinovaná mouka je také prozánětlivým činidlem a může zvyšovat bolest kloubů. Tyto potraviny s vysokým glykemickým indexem spouští zánětlivé procesy v těle.

Vejce

Pravidelná konzumace vajec může vést ke zvýšenému otoku a bolesti kloubů. Vejce, zejména žloutky, obsahují kyselinu arachidonovou, která vede k produkci prostaglandinů (typ lipidů autacid), které způsobují zánět v těle. Vejce navíc obsahují nasycené tuky, které také přispívají k zánětu a bolesti.

Syrovátková bílkovina

Výrobky ze syrovátkové bílkoviny mohou také podporovat zánět a bolesti kloubů způsobené lepkem a kaseinem. Kasein je druh proteinu, který vede k produkci kyseliny močové v těle. Příliš mnoho kyseliny močové může vést k bolesti a zánětu v těle.

Bolesti kloubů: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com