Proč si asijská kuchyně dobývá české domácnosti? Je rychlá, zdravá a plná chuti

Výběr asijských jídel

Před patnácti lety byla asijská restaurace v menším městě výjimkou. Dnes najdete vietnamské bistro skoro všude a Češi běžně vaří nudle s kuřetem, pad thai nebo si objednávají sushi. Asijská kuchyně přestala být exotikou. Stala se součástí běžného života. Ale čím si nás vlastně získala?

Není to jen trend. Je to změna jídelníčku

Asijská kuchyně je nápaditá, rozmanitá, přitom celkem jednoduchá a rychlá na přípravu. A právě to je důvod, proč si ji oblíbili i Češi, kteří nemají čas trávit hodiny v kuchyni.

Asijská jídla se opírají o pár základních surovin: rýži, nudle, čerstvou zeleninu, zázvor, sójovou omáčku, chilli, trochu masa, tofu či třeba mořských plodů. Většinu receptů zvládnete za půl hodiny. A protože se vaří rychle, často na vysoké teplotě nebo v páře, zachovávají si suroviny vitamíny a chuť a není vám po jídle těžko, jako když si dáte guláš se šesti nebo buřty na pivě.

Asijská kuchyně využívá zejména lokální suroviny, které jsou u nás již běžně k dostání. Další zásadou jsou suroviny čerstvé, pro nás opět běžně k dostání paprika, cibule, fazolky, zázvor, mrkev, zelí, chilli papričky. Takže žádné hledání vzácných ingrediencí. Většinu věcí seženete v normálním obchodě.

Vhodná pro všechny

Z vietnamských jídel si vyberou jak masožravci, tak vegetariáni, ale také vegani, navíc i lidé s intolerancí třeba na laktózu nebo na lepek. To je další důvod, proč se asijská kuchyně hodí do dnešní doby. A protože je asijská kuchyně postavená na chutích – sladké, slané, kyselé, pikantní, umami – dokáže uspokojit i ty nejnáročnější gurmány.

Druhá generace Vietnamců, kteří vyrostli v Česku, otevírá bistra s autentickou kuchyní. Ne levné bufety, ale místa, kde jídlo připravují s láskou, podle rodinných receptů a s respektem k tradici. A Češi to ocenili. I proto u nás patří čínská, vietnamská či thajská bistra k jedním z nejnavštěvovanějších podniků.

Zároveň se čím dál víc lidí vrací z dovolených v Thajsku, Vietnamu nebo Japonsku a chtějí si ty chutě udržet i doma. A zjišťují, že to není až tak složité.

Jak začít s asijskou kuchyní doma?

Začít je snadné. Stačí si pořídit pár základních surovin a nakoupit čerstvou zeleninu, nudle nebo rýži a pustit se do toho.

A pokud potřebujete inspiraci, skvělým průvodcem může být kuchařka Forejt na doma od Přemka Forejta. Přemek je známý tím, že kombinuje různé kuchyně – českou, asijskou, středomořskou – a ukazuje, jak z obyčejných surovin udělat neobyčejné zážitky. Jeho přístup je přesně to, co potřebujete, když se chcete naučit vařit kreativně a nebát se experimentovat.

Náhledové foto: Pexels

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.