Pozor na překyselení organismu: nepříznivě ovlivňuje zažívací systém

Acidóza neboli překyselení je způsobena zejména nezdravým jídelníčkem. Jedná se o nadměrnou produkci kyselin v těle. Tento zdravotní stav není radno podceňovat, protože může vést k závažným komplikacím. Na to, že s vaším tělem není vše v pořádku vás upozorní několik varovných příznaků.

Příčiny překyselení

Rovnováha našeho vnitřního prostředí je důležitá pro správné fungování životně důležitých orgánů, jako jsou játra, ledviny, plíce a trávící ústrojí. V opačném případě se začnou projevovat první zdravotní problémy, mezi něž patří i překyselení organismu. To je způsobeno hlavně nezdravou stravou, zejména pak častou konzumací průmyslově zpracovaných potravin. Mezi další příčiny patří nadměrná konzumace alkoholu, kouření, užívání některých léků, nedostatek pohybu a v neposlední řadě i stres.

Alkohol

Foto: Pixabay

Jak poznat acidózu?

Mezi první nenápadné příznaky patří zvýšená únava. Ta bývá ovšem přítomna i u jiných zdravotních komplikací. Překyselení organismu se také projevuje nepříjemným pálením žáhy, tlakem v oblasti žaludku. Objevit se mohou střevní potíže ve formě zvracení nebo průjmu. Je to způsobeno tím, že dochází ke špatnému trávení a vstřebávání živin. Prvotní nenápadné příznaky mohou v případě přehlížení problému vést k závažným zánětům trávicího traktu, a dokonce i k určitým formám rakoviny.

Co (ne)jíst?

Při prvních příznacích acidózy je nutné upravit jídelníček. Vyhněte se především alkoholickým nápojům, průmyslovým polotovarům a omezte kouření. Nutné je také vyřadit sladkosti, sladké mléčné výrobky a přeslazené limonády. Jejich základem jsou totiž nezdravé jednoduché cukry. Jídelníček by pak měl být vyvážený a pestrý. Zařaďte do něj každodenní porci ovoce a zeleniny. Prospějí vám brambory, luštěniny nebo obiloviny, jako je například pohanka. Dodržujte pravidelný pitný režim. Ideální je čistá voda nebo bylinkové čaje. Nezapomínejte ani na pravidelný pohyb. Postačí lehká půlhodinová procházka každý den.

Zdroje info: www.ireceptar.cz, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4566456/

Náhledové foto: Pixabay