Fermentace je skvělým způsobem, jak skladovat zeleninu
Proces fermentace neboli kvašení máme nejčastěji spojen se zelím. Kvasit se dá ovšem spousta druhů zeleniny. Oblíbené jsou i mléčné kvašené výrobky, jako jsou jogurty, podmáslí nebo kefíry. Tento způsob skladování zeleniny pochází od našich předků, kteří si potřebovali uchovat zásoby na zimu.
Kvašená zelenina je nabitá vitamíny
Fermentace není jen obyčejnou možností, jak dlouhodoběji uchovat zeleninu. Takto naložené produkty mají obrovský přínos pro naše zdraví. Kvašené výrobky podporují správné trávení a funkci tlustého střeva, což souvisí s naší imunitou. Například kysané zelí je přímo superpotravinou, která je plná vitamínu C. Ten se zvýší právě v důsledku procesu fermentace. Pravidelná konzumace kvašených produktů zvyšuje naši odolnost a schopnost se lépe vypořádat s nemocemi.
Přínosy zelí a zelné šťávy pro zdraví
Kysané zelí kromě vitamínu C obsahuje také vitamíny B9 a B12. Ty mají příznivý vliv na naši nervovou soustavu a psychickou pohodu, proto pomáhají potlačovat depresivní nálady. Zelná šťáva je pak účinným přírodním projímadlem. Vždy se používala na pročištění zažívacího systému. Pokud si chcete její účinky vyzkoušet, začněte s menšími dávkami. Dokáže pomoci při potížích s žaludečními vředy a doporučuje se popíjet diabetikům, protože významně snižuje hladinu cukru v krvi.
Foto: Pixabay
Nebojte se nadýmání
Spousta lidí má obavy z konzumace kvašené zeleniny, jelikož se obávají nepříjemného nadýmání a pocitu plnosti. To platí ale zejména u čerstvé zeleniny. V případě fermentované se naopak doporučuje konzumace menších dávek pro posílení zažívacího systému, jenž pak bude odolnější. Častější konzumací kvašených výrobků si vaše trávicí soustava zvykne a nežádoucí jevy v podobě nadýmání časem úplně vymizí.
Vyrobit si kvašenou zeleninu v domácích podmínkách zvládne opravdu každý. Výsledkem bude výtečná zimní pochoutka, která má navíc neocenitelné pozitivní přínosy pro naše zdraví.
Zdroje info: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/kysane-zeli-do-sklenic-30001010.html,https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10777956/
Náhledové foto: Pixabay
