Ne všechny potraviny patří do lednice. Kterým najít jiné místo ke skladování?

Čokoláda

Lednice je naprosto skvělý vynález, díky kterému můžete uchovávat své potraviny déle čerstvé. Ale ne všechny tuto péči ocení. Proč? Lednice totiž není jenom chlad, ale také vlhkost. Nechte je v těchto podmínkách a můžete pozorovat rychlejší kažení svých potravin. Ale kterých? To se vám pokusíme shrnout v tomto článku. Zaměříme se zejména na potraviny, u kterých chybujete nejčastěji.

Rajčata do lednice nepatří!

Mysleli jste si, že rajčata v lednici vydrží déle? Zkuste se zamyslet, co mají ráda při pěstování, a co naopak nesnáší. Když je pěstujete, dopřáváte jim hodně sluníčka a tepla. Vlhkost? S tou si vůbec nerozumí. Rajčata, která necháte dozrát na stonku v chladnějších zářijových dnech, už tak nevoní a ani nechutnají jako ta letní. A lednice vytvoří to samé. Takže – dejte je do lednice, zastavíte proces zrání, čili déle vydrží. Ale pokojová teplota? Díky ní budou chutnější a voňavější. Řešení? Když už je dáváte do lednice, nechte je před konzumací ohřát na pokojovou teplotu!

Rajčata
Foto: Pixabay

Chléb raději v pokojové teplotě

Možná jste četli poučku, že chléb vydrží déle čerstvý, když ho dáte do lednice. Ale to je bohužel špatně! Nízké teploty v lednici? Chleba ztratí svou vlhkost a rychleji tvrdne. Navíc bude gumový. Jak ho skladovat? Ideálně v chlebníku, lněném sáčku nebo ho zabalte jen tak do čisté utěrky. Pokojová teplota je to, co potřebuje nejvíce!

Česnek, cibule a lednice

Proč je to špatně, cibule a česnek sice potřebují chladné místo, to by ale mělo být suché. A to lednice nesplňuje. Navíc byste je měli uchovávat tam, kde je cirkulace vzduchu. V lednici? To se vám rychleji zkazí a plesniví. A skladování s bramborami? Tomu se vyhněte, protože tyto dvě se navzájem podporují v klíčení.

Když už jsem u brambor…

Dejte bramboru do lednice a způsobíte tím to, že škrob v ní se začne měnit na cukry. Po uvaření? Máte úplně jinou chuť i texturu. Kam tedy s nimi? Ideální je tmavé a suché místo, které je navíc dobře větrané. Takže: spíž, krabice nebo pytel z juty. Ideální teplota? 7 až 10 °C. A to je víc, než máte v lednici.

Čokoláda nepatří do lednice

V létě taje, a tak vás možná napadlo dát si čokoládu do lednice. Tím ale vzniká bílý povlak, který je výsledkem kondenzace vlhkosti a kolísání teploty. Klidně takovou čokoládu snězte, nic vám neudělá. Jen pozbude své skvělé chuti. Kam s ní? Na chladné a suché místo, jako je skříň či zásuvka. Žádné teplo a světlo! Takže skříň vedle trouby není vhodné místo!

Zdroje info:

https://portal.abczdrowie.pl/kto-re-produkty-nie-powinny-byc-w-lodo-wce-sprawdz-czy-masz-je-w-swojej/7163674601552608a

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11667874/

Foto: Pexels