Máte rádi krevety? Myslíte si, že jsou tak zdravé jako třeba ryby?
Krevety už dávno nejsou velkou neznámou. Jejich příprava je zpravidla velice rychlá – namarinujete, vložíte na pár minut na pánev a máte hotovo. Samy o sobě jsou nízkokalorické a přitom plné bílkovin. Co to znamená? Jsou pro vás ideální, když zrovna hubnete. Ale pozor na to, s čím je kombinujete! Litry oleje (byť olivového) nebo sladkých přísad, jako je med, z nich mohou udělat kalorickou bombu. Co z toho, že k nim přijímáte také omega-3 mastné kyseliny a minerály jako selen, zinek nebo jód? Nezničte proto svůj pokrm nedobře zvolenými doplňky.
Krevety proti stárnutí
Když hovoříme o zdravotních přínosech krevet, možná bychom měli začít právě tím, že jsou zdrojem zdravých tuků nebo třeba libových bílkovin. To jsou ale věci, které už asi dávno víte. A proto jsme se zaměřili na méně známá fakta, jako jsou právě antioxidační účinky krevet. Říká vám něco slovo „astaxantin“? Nebojte, nejde o nic jiného než právě silný antioxidant, který vás umí ochránit před škodlivým UV zářením. Tím zpomaluje proces stárnutí. A nejenom to! Podpoříte s ním i zdraví očí a pokožky!

Pozor na alergie
Na seznamu alergenů jsou krevety pod číslem 2: korýši (krevety, humři, langusty, krabi). Pokud na ně máte alergii, můžete je v nabídce restaurací najít právě pod tímto alergenním číslem. Z toho plyne, že krevety rozhodně nejsou pro každého! Ještě o své alergii nevíte? Tak to si dejte na krevety pozor. Nekonzumujte je ve velkém množství, začněte pěkně pomalu, abyste si ověřili, že je vše v pořádku.
Krevety a cholesterol
O vaječných žloutcích se v této souvislosti hovořilo hodně – když je budete jíst ve velkém, zvýšíte hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi (někteří vědci to . Ale krevety? O nich se to málo ví. Možná proto, že se nekonzumují v takovém množství, jako právě vajíčka. Přestože mají nízký obsah kalorií a spoustu bílkovin, jejich obsah cholesterolu je ale poměrně vysoký. Stejně jako u vajíček ale platí jednoduché pravidlo: jezte je s mírou, ne po kilech, a budete v pořádku. Máte už vysoký cholesterol nebo trpíte srdečními chorobami? Tady je na místě opatrnost. Dopřát si je jednou za čas je v pořádku, ale pokud je chcete jíst pravidelněji, není od věci zeptat se na to lékaře.
Zdravá úprava krevet
Jídlo je zdravé jen to té doby, kdy k němu nepřidáte něco nezdravého. Krevety se slaninkou? Obrovské množství zálivky na bázi oleje do krevetového salátu? Asi tušíte, že tudy cesta nevede. Jak si je tedy připravit, abyste „nezničili“ to dobré, co vám mohou poskytnout?
- Vařte je v páře. Takto si zachovají většinu svých živin. Jakmile je uvaříte, můžete je dochutit bylinkami, olivovým olejem (v malém množství samozřejmě) a citronovou šťávou.
- Grilujte je. Ano, jde to i bez přebytečného tuku. Připravují se krátce, takže na rychlou grilovačku jsou ideální! Samozřejmě je můžete potřít marinádou, třeba z česneku, chilli vloček a troškou olivového oleje.
- Smažte je. Je to rychlé a snadné. Ani tady nepoužívejte litry oleje – postačí jen trošičku.
- Pečte je. Rozložte krevety na plech, posypte kořením a pečte asi 10 minut při teplotě 200 °C.
Zdroje info:
https://portal.abczdrowie.pl/krewetki-czy-te-male-skorupiaki-moga-byc-kluczem-do-zdrowej-diety/7161576426892000a
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39728129/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7400894/
Foto: Unsplash