Zařaďte do svého jídelníčku kaki aneb Diovo ovoce je klíčem k dlouhověkosti
Podzim je obdobím, kdy se v supermarketech začíná objevovat exotické ovoce světle až sytě oranžové barvy. Jedná se o kaki. Tento druh ovoce je mezi našimi konzumenty čím dál více oblíbenější. Má skvělou nasládlou chuť a řadu zdravotních benefitů. Pokud budete kaki konzumovat pravidelně, prospějete vašemu zdraví, a dokonce si můžete prodloužit život.
Exotický původ kaki
Kaki, churma neboli Diovo ovoce je plodem tomelu japonského. Tento strom pochází z Dálného východu a pěstuje se nejvíce v Číně a Japonsku, ale i v jiných tropických a subtropických oblastech. Plně zralé plody chutnají po meruňkách a vůně připomíná vanilku. Rostlinu můžeme pěstovat i v našich podmínkách, ale pouze jako přenosnou. To znamená, že venku může být od jara do podzimu a na zimu ji musíme přesunout do chladné místnosti nebo skleníku, kde bude teplota kolem 1 stupně Celsia.
Foto: Pixabay
Kaki je plné zdraví prospěšných látek
Tento druh ovoce je pokládán za superpotravinu. Obsahuje antioxidanty, které chrání naše buňky před poškozením a zpomaluje proces stárnutí. Dále jsou plody bohaté na vitamíny, především C a A. Díky tomu jeho konzumace posiluje imunitní systém a chrání zrak. Vzhledem k tomu, že kaki má nízkou hladinu cukru, můžete si ho bez výčitek dopřát i během diety.
Zdravotní přínosy kaki
Vzhledem k tomu, že plody obsahují dostatek vlákniny, chrání naše střeva, podporuje užitečné bakterie a pomáhá tak předcházet zažívacím potížím, jako je zácpa. Díky vysokému podílu antioxidantů kaki zlepšuje pružnost pokožky a zmírňuje tak projevy stárnutí. Pravidelná konzumace tohoto ovoce také pomáhá zmírňovat stres, nervozitu a únavu. Zmírňuje i svalové potíže a posiluje srdce. Díky těmto vlastnostem bývá pravidelná konzumace kaki označována jako klíč k dlouhověkosti.
Zdroje info: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/kaki.html, https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ageing-and-health
Náhledové foto: Pixabay