Nedostatek vlákniny u vás vyvolá víc než jen zácpu!

Vláknina je skrytý šampión vašeho zažívacího traktu! Dokud se ovšem nepromění v protivníka. Hraje klíčovou roli ve zdravé stravě. A ceněna je pro udržení zdravého trávení. Máte-li pocit plnosti, nadýmání či diskomfortu, podívejte se na příjem vlákniny. Co s vámi tedy udělá její nedostatek?

Jak funguje vláknina v těle?

Vláknina je nestravitelná složka rostlinného původu. Dělí se na rozpustnou a nerozpustnou. Obě formy však hrají důležitou roli. Rozpustná forma reguluje hladinu cukru v krvi a snižuje cholesterol. Nerozpustná forma podporuje pohyb střev a působí jako prevence zácpy. Společně vyvolávají pocity sytosti. A udržují střevní mikrobiom v rovnováze. Zároveň snižují riziko chronických nemocí.

Přejídání a vliv na hmotnost

Vláknina zpomaluje trávení a prodlužuje pocit sytost. Pokud ji máte nedostatek, potrava žaludkem projde rychleji. A díky tomu budete brzy pociťovat hlad. Zvýšíte konzumaci kalorií, a přispějete k nabírání na váze. V dlouhodobém horizontu tento jev vede k obezitě!

Zácpa a zažívací problémy

Vláknina dopomáhá k tomu, aby stolice byla objemná a měkká. Její nedostatek vede k pomalému pohybu střev! To způsobí zácpu, nadýmání a pokud budete často tlačit, tak i hemeroidy. Pokud bude stav pokračovat dlouho, vypěstujete si rakovinu tlustého střeva.

Další zdravotní rizika, kterým můžete předejít díky vláknině

Nízký příjem vlákniny vede k rozvoji civilizačních chorob. A nejde jen o hemeroidy! Především se jedná o cukrovku a kardiovaskulární choroby. U některých se vyvine některý typ rakoviny. A u jiných dojde ke zvýšení špatného cholesterolu.

Foto: Pixabay

Jak poznáte její deficit v těle?

Mezi časté příznaky patří časté pocity hladu, kolísání energie, zácpa a nadýmání. Následují zažívací potíže, přibývání na váze a častější záněty. Dlouhodobý nedostatek ovlivní i celkový imunitní systém. Zdravá střeva jsou totiž nezbytná pro obranyschopnost organismu!

Pozor na náhlé zvýšení přijmu!

Jestliže se chystáte navýšit její konzumaci, dávejte si pozor. Je potřeba ji navyšovat pomalu, aby si střeva mohla zvyknout. Náhlý přechod často vyvolává plynatost a křeče. Klíčový je i dostatečný příjem tekutin! Protože tu váže vláknina a vytvoří správnou konzistenci stolice.

Zdroje info: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36786062/, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6944853/

Náhledové foto: Pixabay