Špenát a jeho vitamíny: připravte ho tak, ať nepřijdete ani o kousek jeho síly!

Smoothie

Špenát – tak obyčejná listová zelenina! Ale ruku na srdce: jak často jej přizvete do své kuchyně? Přitom je jeho použití tak snadné! Pár minut a je hotovo! Můžete jej jíst vařený, dušený, smažený, ale nejlépe uděláte, když si jej dáte syrový. I když vypadá obyčejně, je pokladnicí vitamínů a minerálů. Sice neobsahuje tolik železa, jak jsme si díky numerické chybě prve mysleli, i tak patří mezi nejzdravější potraviny vůbec.

Špenát a mýty

Když se hovoří o špenátu, tak jeden z nejčastějších mýtů jsme si již uvedli. Neobsahuje tak obrovské množství železa. Kromě toho ale můžete narazit ještě na další, často zmiňované (a milné) informace o tomto zeleném superhrdinovi:

  • Tepelnou úpravou přijdete o vitamíny – je sice pravda, že díky vaření se množství vitamínu C a železa snižuje. Ale protože se vařením smrkne, zkonzumujete ho obvykle více, než v čerstvém stavu. A to nejlepší? Když ho vhodně připravíte, nemusí to pro vás být významný příjem kalorií! A co víc? Špenát obsahuje i vitamíny, které se navíc při vaření aktivují – vitamín A, K a B6. Klíčem je rychlá a šetrná úprava. Zapomeňte na převařený špenát!
  • Také mrazení obírá špenát o živiny – i tohle je jen báchorka. Pokud je špenát zmrazený správně, obsahuje skoro stejně živin jako čerstvý! Skvělý zdroj vitamínů v zimě!
  • Česnek ničí vitamíny ve špenátu – naopak! Dohromady tvoří tito dva harmonický pár nejenom na jazyku, ale také co se nutričních vlastností týká. Špenát s česnekem restovaný na troše olivového oleje? Výborná volba!
Špenát
Foto: Pixabay

Smoothie – způsob jak sníst špenát syrový

Receptů, jak si připravit špenátové smoothie je spousta. Nemáte rádi chuť špenátu? Zkuste jej v kombinaci s ovocem! Smíchejte například tyto ingredience a rozmixujte je dohladka:

  • Hrst čerstvých špenátových listů,
  • 1 kiwi (oloupané, nakrájené na kostičky),
  • 1 lžíce tahini (pro extra dávku železa),
  • 120 ml vody nebo pomerančového džusu.

Shrekovy palačinky i pro ty nejmenší

Hledáte způsob, jak špenát propašovat do jídelníčku těch, kteří mu nemohou přijít na jméno?  Špenátové palačinky to mohou splnit. Ať už použijete špenát čerstvý nebo mražený, v těstě funguje na jedničku. A protože se palačinky opékají jen chviličku, železo zůstává zachováno – žádný velký vitamínový únik se nekoná! A zde je seznam ingrediencí:

  • 2 hrnky pšeničné mouky,
  • 1 hrnek perlivé vody,
  • 1 hrnek mléka,
  • 2 vejce,
  • 2 lžíce nasekaného špenátu (z mraženého vyždímejte vodu).

Těsto připravte v mixéru. Osolte podle chuti (klidně i přidejte špetku muškátového oříšku). Na pánvi s trochou oleje smažte z obou stran dozlatova. Čím palačinky naplnit? Tvarohem, ricottou se špetkou soli a bylinkami, rajčaty s fetou nebo klidně avokádem a kuřecím masem.

Zdroje info:

https://kobieta.interia.pl/porady/news-skarbnica-potasu-i-zelaza-przyrzadzaj-tylko-tak-by-zachowac,nId,21394420

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27353735/

Foto: Pixabay