4 důvody, proč začít jíst avokádo

Avokádo

Často slýcháme, že avokádo je zdravé, protože obsahuje zdravé tuky, vitamíny a spoustu důležitých živin. Ne vždy si ale uvědomujeme, jaký prospěch můžeme z jeho konzumace skutečně mít. Avokádo je kalorické, na 100 g obsahuje asi 160 kcal. Kromě toho se ale vyznačuje poměrně vysokým množstvím vlákniny, vitamínu C, B6, A a K, thiaminu, riboflavinu, niacinu a kyseliny listové. Z minerálů obsahuje draslík, vápník, železo, hořčík fosfor, sodík, zinek a další. A rozhodně nesmíme zapomenout také na obsah mastných kyselin v avokádu.

Důvod č. 1: Pomoc s hubnutím

S avokádem to není tak jednoduché, jako s jinými druhy ovoce nebo zeleniny. Obsahuje totiž vysoké množství kalorií. Aby vám pomohlo při hubnutí, musíte jej konzumovat nejlépe jako zdroj tuku (i tuky jsou při hubnutí důležité, například rozpouští některé vitamíny – A, D, E, K). Myslete ale na obsah vlákniny, díky kterému vás avokádo zasytí na delší dobu. Podle studií bylo prokázáno, že avokádo snižuje chuť na svačinky mezi hlavními jídly – takže toho zkonzumujete mnohem méně.

Avokádo a zelenina

Foto: Pixabay

Důvod č. 2: Lepší vstřebávání živin

Kromě toho, že jsou tuky nezbytné pro vstřebávání některých vitamínů, jsou potřebné taktéž pro lepší vstřebávání některých živin. Tak například se doporučuje současná konzumace avokáda a rajčat (například na pečivu nebo v salátu), protože díky tukům obsaženým v avokádu naše tělo vstřebá až čtyřikrát více lykopenu z rajčat. Ten má význam při předcházení různým druhům rakoviny (zejména rakoviny prostaty). Taktéž bychom jej měli konzumovat s mrkví, protože zlepšuje vstřebávání beta-karotenu (a to až dvakrát) a vitamínu A (až čtyřikrát).

Důvod č. 3: Obsahuje spoustu draslíku

Za nejbohatší zdroj draslíku obvykle považujeme banány. I když je pravdou, že na tento minerál opravdu nejsou skoupé, avokádo je na tom ještě lépe. Obsahuje více draslíku, což ho předurčuje k optimalizaci kardiovaskulárního zdraví. Draslík například snižuje krevní tlak, zajišťuje správnou činnost srdce a snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a triglyceridů. Taktéž působí příznivě na nervovou soustavu.

Důvod č. 4: Pomáhá při leukémii

V avokádu byl nalezen lipid, který byl pojmenován jako avocatin B. Tento lipid byl zkoumán vědci a ukázalo se, že bojuje proti rakovinným kmenovým buňkám, aniž by poškozoval nebo nějak ovlivňoval činnost zdravých buněk. Toto zjištění je důležité zejména pro léčbu leukémie.

Zdroj: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-aa-dtAN-jZKa-94be.html

Foto: Pixabay