Uzené příchutě například u chipsů už brzy nekoupíte. Budou zakázány

Slaninové chipsy

Máte rádi slaninové chipsy? Je pravděpodobné, že tento rok už budete mít příležitost koupit si je naposledy. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) se totiž v listopadu loňského roku zaměřila na uzené aromatické přípravky, které se používají právě pro ochucení chipsů, ale i jiných potravin. Bohužel u 8 z různých kouřových (uzených) příchutí nebylo možné vyloučit genotoxicitu. Na základě tohoto zjištění proto Evropská komise navrhuje stáhnout všechna tato aromata z trhu EU.

Uzené příchutě budou pravděpodobně zakázány

V rámci všech členských států EU by tedy již v tomto roce mohly uzené příchutě zmizet. Právě uzené chuti se dosahuje spojením různých aromatických látek, které mají pochybné účinky na lidské zdraví. Takové aromatické látky se kromě chipsů používají i do dalších pokrmů, jako jsou například polévky nebo různé omáčky, abyste docílili zajímavé chuti. Ve všech těchto pochutinách ale budou pravděpodobně zakázány.

Uzené chipsy
Foto: Unsplash.com

Výroba uzené chuti

Oné uzené příchuti dosáhnou výrobci tak, že zkapalní kouř z páleného dříví. Ten ale může způsobit různé zdravotní problémy, jako je například rakovina či jiné dědičné choroby. V současné době nejsou nikde na světě uzené příchutě zakázány, tudíž by EU byla první. O rizicích uzených příchutí se přitom ví už delší dobu. Poprvé na ně EFSA upozornila již v roce 2009. I tehdy byly příchutě testovány na genotoxicitu. Vzhledem k tomu, že asi dva experimenty neukázaly škodlivé účinky působení na DNA, nepovažovala EFSA uzené příchutě za takovou hrozbu.

Zdraví vs. průmysl

Když to lidem chutná, tak ať se to prodává. To je hláška, kterou říká průmysl. Ale řada uživatelů nemá žádné tušení o tom, že jejich oblíbený výrobek může být ve skutečnosti škodlivý pro jejich zdraví. Profesor sociologie Emmanuel Henry na Univerzitě Paris-Dauphine tvrdí, že někteří odborníci, kteří provádí testy bezpečnosti potravin, mohou mít velmi přátelské vztahy právě s oním průmyslem. Existuje pravděpodobnost, že je tím ovlivněn způsob jejich myšlení.

Uzené příchutě jen tak nezmizí

I když by došlo k zákazu uzených příchutí, neznamená to, že je na pultech obchodů neuvidíme ihned od tohoto zákazu. Výrobci totiž dostanou určitý čas na to, aby nahradily jejich recepturu, a prodejci zase budou potřebovat čas na doprodání zásob. Pokud se chcete chránit, jednoduše se vyhněte koupi výrobků, které chutnají po uzeném. Ideální je nakupovat potraviny v bio kvalitě.

Zdroje info:

https://foodcomplianceinternational.com/industry-insight/news/3914-smoke-flavourings-to-be-banned-in-the-eu

https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/smoke-flavourings

Foto: Unsplash.com