Proč bychom měli kupovat ovoce sušené mrazem? Aneb výhody lyofilizovaného ovoce

Sušený ananas

Už jste někdy slyšeli o tom, že pokud máte mokré oblečení, můžete je nechat sušit také venku? Za předpokladu, že mrzne (tj. teploty jsou pod nulou), dojde k vysušení vašeho oblečení. Voda se z vláken vašeho oblečení začne vypařovat v plynné formě. A podobným způsobem funguje také sušení ovoce mrazem. Oproti tomu klasickému, kdy ovoce zahříváme, má spoustu zdravotních přínosů. Jakých?

Jak probíhá lyofilizace?

Sušení mrazem má dvě fáze. Tou první je zmrazení ovoce, druhou pak jeho sušení. Ovoce bychom měli mrazit na určitou teplotu, a to tak nízkou, která odpovídá hodnotě, ve které by ovoce nemohlo existovat v kapalném stavu. Po zmrazení následuje fáze sušení. V první řadě je ovoce za podmínek nízkého tlaku ve vakuu a nízké teploty podrobeno sublimaci. To znamená, že voda z něj se odpařuje ve formě plynu. Dále pak dochází k postupnému zvyšování teploty a odstraňování podmínek vakua. Tento proces se nesmí uspěchat, aby byly zachovány všechny prospěšné látky v ovoci.

Jablko

Foto: Pixabay

Větší množství živin

Proces lyofilizace byl téměř ihned velmi oblíben mezi příznivci zdravého stravování. Důvodem je to, že získali ovoce, které se jen tak nezkazí, a přitom si mohou užívat velkého množství živin, které toto ovoce obsahuje. Klasickým sušením přichází ovoce o velkou část vitamínů, minerálů a také obsažení vlákniny. Ta je důležitá pro správné trávení i pro hubnutí a zdravý životní styl. Lyofilizované ovoce si zachovává mnohem vyšší část těchto živin.

Vzhled ovoce

Ovoce sušené mrazem se může pochlubit mnohem přitažlivějším vzhledem. Poté, co jej namočíte, může dokonce dosáhnout podobného stavu, jaké mělo předtím, než bylo sušeno. Při mrazení totiž nedochází k narušení jeho struktury, což je obrovskou výhodou. Ovoce je napohled krásnější, má lepší barvy, chuť i aroma. U klasického sušení dochází k narušení původní struktury, takže výsledkem je to, že o svou původní barvu, chuť i aroma zčásti přišlo.

Žádné přidané chemikálie

Výrobci klasického sušeného ovoce často přidávají cukr a spoustu aromatických a chemických látek, aby jejich ovoce lépe chutnalo a lépe vypadalo. Protože výsledkem ovoce sušeného mrazem je ovoce krásné na pohled a velmi chutné, většinou k němu není nic přidáváno. Nemusíte se tedy bát dalších kalorií navíc, které výrobce do svého ovoce šikovně ukryl.

Zdroj: https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Ovoce-susene-mrazem-namocte.-Behem-chvile-je-jako-cerstve-a-plne-vitaminu__s10010x19583.html

Foto: Pixabay