Ovoce před konzumací omyjte. Zde je návod, jak na to

Pomeranč

Nejenom kupované, ale také domácí ovoce a zeleninu je dobré před konzumací omýt. I když to dělá většina z nás, pravděpodobně si vystačíme s obyčejnou vodou. To ale může být vzhledem k použitým chemikáliím nedostačující. Omýt ovoce a zeleninu bychom měli i v případě, že nemáme v plánu konzumovat je i se slupkou. Právě zde se totiž mohou nacházet zárodky, které způsobují nemoci. Mezi ty nejčastější patří Salmonella, E. coli a Listeria.

Ocet a peroxid vodíku

Na trhu existují produkty, které jsou určeny přímo na mytí ovoce. Pomoci si ale můžete také tím, co již máte pravděpodobně doma. Začněte tím, že na své ovoce nastříkáte trochu kuchyňského octa a poté trochu peroxidu vodíku. Tuto směs následně opláchněte pod vodou s tím, že se snažíte zasáhnout celý povrch. Důkladně obě složky z ovoce omyjte. Díky tomu se zbavíte takových bakterií, jako je Salmonella či E. coli.

Vodovodní kohoutek

Foto: Pixabay

Směs pro čištění kuchyňských povrchů

Stejnou směs octa a peroxidu lze použít také k čištění pracovních povrchů v kuchyni. Trochu od obou chemikálií nastříkejte na pracovní desku, prkýnka či další povrchy a nechte 10 sekund působit. Poté otřete a získáte plochu zbavenou choroboplodných zárodků. Velkou výhodou této kombinace je vysoká účinnost a velmi nízká cena. Peroxid vodíku použijte klasický na rány, ocet zřeďte s vodou v poměru 1 díl octa a 2 díly vody.

Do stejné lahvičky?

Peroxid ani ocet nemůžeme skladovat v jedné láhvi. Pokud by se smíchali, vytvořila by se kyselina peroctová, kterou považujeme za velmi silnou žíravinu. V koncentrovaném množství je tato kyselina nestabilní, a dokonce silná výbušnina! Nastříkat je jednotlivě je ale v pořádku. Ideální je použít čistou láhev s rozprašovačem – raději nepoužívejte ty láhve, které obsahovaly chemikálie (byť jste se je snažili vymýt).

Zdroje info:

https://fruit-recipes.wonderhowto.com/how-to/clean-fruit-with-vinegar-296797/

https://www.cdc.gov/foodsafety/communication/steps-healthy-fruits-veggies.html

Foto: Pixabay