Nenápadná lněná semínka: jíst je ke snídani je dobrý nápad!

Lněné semínko

Lněná semínka můžeme najít na některých druzích pečiva. Bohužel zde slouží většinou pouze jako ozdoba. Pokud je sníte v malém množství, nemusíte dosáhnout na jejich silné zdravotní účinky. Lněná semínka nám mohou pomoci také při hubnutí. Abychom si mohli užívat zdravotních účinků, která semínka nabízí, je zapotřebí narušit jejich tvrdou slupku. A to buď důkladným kousáním, nebo jejich namočením ve vodě (noc před konzumací) či namletím.

Lněná semínka účinky

Lněná semínka mohou být prostředkem, jak do své stravy dostat zdravé tuky, ale také bílkoviny a organické kyseliny, enzymy, vlákninu a vitamíny (A, B, E). Z minerálů jmenujme zinek, hořčík a železo. Pravidelnou konzumací lněných semínek můžeme dosáhnout také zdraví svých střev. Lněná semínka regulují práci trávicího systému a zabraňují mnoha nemocem. Obklady z nich mohou zmírnit podráždění a onemocnění horních cest dýchacích.

Množství lněného semínka

Vzhledem k vysokému množství vlákniny je třeba říci, že lněná semínka bychom měli konzumovat s dostatečným množstvím tekutin. Konzumovat bychom je měli v omezeném množství, což by mohla být dávka odpovídající 20 g lněného semínka denně (asi 2 lžíce mletých semínek). Je důležité dodržet dvouhodinovou pauzu mezi jídlem bohatým na lněné semínko a užíváním léků, protože to může narušit jejich vstřebávání.

Zlaté lněné semínko

Foto: Pixabay

Různé formy lněného semínka

Lněné semínko můžete objevit ve dvou podobách. Ve zlaté barvě je méně běžné a také o něco dražší. Je zbytečné ho kupovat, protože neobsahuje tolik živin jako běžná hnědá semínka. Mletá semínka rychle žluknou, proto je dobré koupit je celá a rozemlet až před použitím. Semínka skladujeme ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě v temnu a suchu. Namočené lněné semínko můžeme smíchat s ovocem, přidat do müsli, jogurtu a dokonce i omáček a polévek.

Zdravá snídaně

Asi 30 g lněných semínek zalijte teplou vodou tak, aby byla ponořená. Nechte odstát minimálně půl hodiny (klidně i přes noc). Tuto směs smíchejte s banánem, trochou mléka (klidně kokosového), s kakaem (nebo karobem) a lehce ohřejte. Podle chuti přidejte skořici a med. Můžete ozdobti sušeným ovocem či oříšky.

Lněná semínka ve formě palačinek

Dalším nápadem na zdravou snídani je vyrobit si ze lněných semínek palačinky. Smíchejte 2 vejce, 4 lžíce mléka, 4 lžíce vody a 4 lžíce mletého lněného semínka. Přidejte špetku soli a promíchejte. Po 20 minutách přidáme jablečný protlak nebo rozmačkaný banán a promícháme. Z směsi tvoříme placičky a smažíme je na oleji z obou stran do zlatova. Podáváme s čerstvým ovocem posypané skořicí či jiným kořením (kardamom, zázvor).

Zdroje info:

https://www.rodzinazdrowia.pl/siemianka-zamiast-owsianki-nowe-pomysly-na-zdrowe-i-pozywne-sniadanie

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6567199/

Foto: Pixabay