Malý test nejen pro znalce kávy

Káva

Milujete kávu? Určitě nejste sami a možná víte, že se jedná o druhou nejobchodovanější komoditu světa. Na prvním místě je už jenom ropa. Dokážete si představit zákusek právě bez kávy? Této tmavý nápoj se pije po celém světě. V různých jeho částech mají rádi něco jiného. Třeba na severu se poje horká káva z velkých šálků. Čím blíže se dostáváme k rovníku, tím je chuť kávy intenzivnější. Porce se ovšem zmenšují. Káva povzbudí a má další pozitivní účinky na lidský organismus. Považuje se i za dietní nápoj, jelikož šálek černé kávy má pouhou jednu kalorii.

Chutě se prostě liší

A není to na škodu. Vždyť si tak alespoň můžeme vychutnat spousty druhů kávy. někdo ji radši hořčejší, jiný kyselejší. Liší se mimo jiné také preference mužů a žen. Muži raději jednoduchou chuť a ženy spíše chutě zajímavé typické pro kávy mající specifický původ. Ženy ocení hlavně arabiku a muži spíše kávy mající vyšší obsah robusty. Zatímco arabika má 44 chromozomů, robusta jen 22. Je ale méně kyselá a má více kofeinu, podotýká Václav Faltus z pražírny Zlaté zrnko. Poměrně zajímavé informace.

Káva

Káva: Zdroj obrázku Pixabay.com

Milujete kávu? Udělejte si malý testík

Určitě se alespoň pobavíte. Zajímavých otázek pro vás máme hned několik.

1. Je káva ovocem, nebo bobulovinou?

A) Ovoce

B) Bobulovina

2. Jaká káva obsahuje více kofeinu?

A) Malé silnější espreso

B) Lungo, delší extrakce vede k vyššímu uvolňování kofeinu.

3. Jaký druh kávové kultury převládá v ČR?

A) Multikulti, máme rádi italský, balkánský, severský i americký styl přípravy.

B) Česko nemá kávovou kulturu.

4. Jaký je rozdíl mezi arabikou a robustou?

A) Jsou to dvě různé odrůdy.

B) Jsou to dva druhy kávy lisšící chromozomů a paletou chutí.

5. Jsou kávová zrna před pražením takřka bez chuti?

A) Jistě, káva uvolňuje aromatické oleje až samotným pražením.

B) Ne, už čerstvě zelená zrna mají svou specifickou chuť ovlivněnou prostředím růstu.

6. Která káva obsahuje více kofeinu?

A) Robusta

B) Arabika

7. Jaká země je největším producentem černého moku?

A) Brazílie

B) Srí Lanka

8. Na finální chuť a kvalitu zrna má největší vliv:

A) Styl pražení a tloušťka pomletí zrna v kombinaci s kvalitou vody

B) Nadmořská výška a půda, kde se káva pěstovala, styl pražení, uskladnění, síla pomletí a doba a způsob extrakce

9. Jaké prestižní ceny může získat pražírna za kvalitu své kávy?

A) Awards for Great Quality

B) Great Taste Awards

10. Jaká je optimální teplota vody na zalití espressa?

A) 90 až 96 °C

B) 100 °C

Správné odpovědi:

1a,2b,3a,4b,5a,6a,7a,8b,9b,10a

Káva: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.