Koenzym Q10 můžeme přijímat také v potravinách

Doplňky stravy

Koenzym Q10, známý také jako CoQ10, je látka, kterou si naše tělo umí vyrobit samo. Bohužel, s postupem času se ale produkce této látky zpomaluje. S tím jsou spojovány takové zdravotní potíže, jako jsou srdeční nemoci, poruchy mozku, diabetes nebo dokonce rakovina. Zatímco úplně přesně nedokážeme určit, jestli díky absenci koenzymu Q10 tyto nemoci vznikají, víme, že CoQ10 přichází se spoustou zdravotních účinků.

Nemusíte investovat do doplňků stravy

Koenzym Q10 je součástí mnohých výrobků. Najdeme ho ve formě doplňků stravy, ale také v mnohých krémech. Jeho hlavní funkcí je dodávat buňkám energii (zjednodušeně řečeno). Kromě toho buňky chrání před oxidačním stresem, bakteriemi a viry. To znamená, že dokáže odvrátit spoustu hrozících nemocí. Obsažen je ale ve volně dostupných potravinách, které známe už dávno.

Živočišné zdroje koenzymu Q10

Nejvíce koenzymu Q10 obsahují potraviny, které nejsou vhodné pro vegetariány či vegany. Úplně nejvíce ho obsahují vnitřnosti. Kuřecí játra obsahují na 100 g asi 11,62 mg CoQ10. Hovězí srdce je na tom o trošku hůře: na 100 g připadá asi 11,3 mg CoQ10. Ve 100 g hovězích jater najdeme 3,9 mg CoQ10. Hovězí maso na 100 g pojme asi 3,06 mg CoQ10 (to znamená, že abychom ho dostali tolik, jako třeba z doplňků stravy, museli bychom sníst 3,5 kg masa). Platí, že čím je maso libovější, tím více CoQ10 obsahuje. Vepřové maso poskytuje 2,43 mg CoQ10 na 100 gramů, vepřová játra pak 2,27 mg na 100 gramů. Kuřecí maso obsahuje 1,4 mg CoQ10 na 100 g.

Losos

Losos: Zdroj  obrázku Pixabay.com

Koenzym Q10 obsažený v rybách

Největší množství koenzymu Q10 ze všech ryb obsahují makrely. Tmavé maso obsahuje 6,75 mg na 100 gramů a bílé masou pouze 1 mg na 100 gramů. Mezi další ryby obsahují tuto zdraví prospěšnou látku patří losos, pstruh duhový a sardinky. Ty obsahují na 100 g masa méně než 1 mg CoQ10.

Rostlinné zdroje koenzymu Q10

Asi nejvíce koenzymu Q10 se nachází v sóje. 100 g sójových bobů obsahuje asi 1,21 mg CoQ10. Dobrým rostlinným zdrojem je i avokádo, které ve 100 g obsahuje o něco méně než 1 mg CoQ10. Dalšími rostlinnými zdroji jsou pomeranče, brokolice, jahody, špenát, květák, čočka, burské oříšky a další.

Doplňky stravy: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com