child-559415_640

Jsou geneticky modifikované potraviny strašákem, nebo výhodou? Co všechno dokážou moderní technologie

Nasytit takové množství lidí, které na Zemi žije, vyžaduje pěstovat vhodné plodiny. Moderní technologie toto umožňují, protože modifikací genu rostlin lze vyšlechtit takové, které jsou odolné vůči škůdců nebo schopné žít i v nepříznivých životních podmínkách. Jaký je přínos geneticky modifikovaných potravin?

Co je to GMO

Problematika geneticky modifikovaných potravin (GMO) je širokou veřejností velmi často probírána jako poměrně kontroverzní otázka. Na jedné straně se poukazuje na jejich prospěšnost, na straně druhé stojí experiment, jehož důsledky nejsou zcela probádané. Moderní technologie jsou natolik vyspělé, že vědci jsou schopni zásahem do chromozomů některých organismů změnit ledacos. Nejčastěji se ovšem genetická modifikace využívá pro vylepšení plodin z hlediska jejich odolnosti vůči herbicidům, škůdcům, houbám nebo virům, což znatelně zjednodušuje jejich pěstování a souvisí s tím i vyšší výnosy. Některé úpravy směřují i k tvorbě plodin, které umějí rozkládat toxický odpad.

Na trh Evropské unie může jen rostlinné GMO

Uvádění GMO pro použití v potravinách a krmivech na trhu Evropské unie podléhá velmi přísné regulaci. Tím se z těchto speciálních potravin stávají ty nejvíce prověřované. V českých obchodech se nejčastěji setkáme s rostlinnými oleji ze sóji či řepky, které jsou vyrobené z geneticky upravovaných potravin. Na evropském trhu přitom lze koupit jen geneticky modifikované produkty rostlinného původu. Ty živočišného původu, ať se jedná o potravinu nebo krmivo, na trh EU vstoupit nesmějí.

Kukuřice jako symbol GMO

Geneticky modifikované produkty se nejčastěji využívají v krmivářském průmyslu, přičemž sama EU si není schopna zajistit dostatečné množství bílkovinových zdrojů (sóji a kukuřice) ve formě krmiva, tudíž je musí dovážet. Sója patří mezi nejdůležitější komodity v evropském krmivářství, z toho EU jí vyprodukuje maximálně 2 % a zbytek musí dovážet – většinou z Argentiny a Brazílie, které patří mezi významné producenty GM sóji.

Sója. Foto: Pixabay

Naplní se možné obavy z GMO?

Konečné následky GMO v přírodě lze jen těžko odhadovat. Může se stát, že se upravená genetická informace začne mezidruhově šířit a měnit vlastnosti určitého druhu – rostlina se pak třeba může stát pro hmyz nepoživatelnou. Často se zmiňuje zatím nepotvrzené riziko zvýšeného výskytu alergií v souvislosti s používáním GMO. Je možné, že nové bílkoviny v lidského organismu takovou reakci mohou vyvolat. I proto používání GMO by nemělo být ukvapené.

Zdroj info: https://www.bezpecnostpotravin.cz/kategorie/geneticky-modifikovane-potraviny-a-krmiva.aspx

https://www.nazeleno.cz/bio/zdrava-vyziva/geneticky-modifikovane-potraviny-jaka-jsou-rizika.aspx

Dítě a kukuřice: Náhledové foto Pixabay

Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *