Hořčičný olej: vaříte s ním? Můžete jej použít na vlasy a pokožku!
Hořčičný olej je vyrobený z hořčičných semínek a v některých světových kuchyních se používá běžně. Je plný dobrých tuků, jako jsou omega-3 a omega-6 mastných kyselin. To prospívá zdraví srdce. Kromě vaření jej ale můžete použít také do domácí kosmetiky. Prospěšný je například pro vaši pokožku, ale také pro vlasy. Říká se o něm, že snižuje chronickou bolest a zánět a podporuje krevní oběh. Může dokonce pomoci i při běžném nachlazení.
Hořčičný olej a zdravotní přínosy
Hořčičný olej poskytuje celou řadu prospěšných zdravotních účinků. Mezi nimi rozhodně stojí za zmínku následující:
- Krásná pokožka – esenciální mastné kyseliny omega-3 a omega-6 pomáhají hydratovat suchou pokožku, snižují pigmentaci a mohou dokonce zlepšit i texturu pokožky. Poradí si i se spáleninami od slunce či při akné.
- Rychlejší růst vlasů – toužíte-li po dlouhé hřívě, zpozorněte. Hořčičný olej je bohatý na vitamíny A a E, které jsou nezbytné pro hydrataci a výživu vlasů. Stačí jej vmasírovat do pokožky hlavy.
- Proti bolesti – vzhledem k protizánětlivým vlastnostem může pomoci při bolestech svalů a kloubů, například při artritidě.
- Proti rakovině – zde jsou výzkumy ještě v plenkách, ale jak se zdá, hořčičný olej může zpomalit růst a šíření některých druhů rakoviny.
- Lepší kardiovaskulární zdraví – pravidelná konzumace tohoto oleje může pomoci snížit špatný cholesterol a zvýšit ten dobrý. Díky tomu se snižuje riziko srdečních onemocnění.
- Pomoc při nachlazení a kašli – pronikavý zápach oleje může pomoci otevřít ucpané nosní průchody. Olej tedy působí jako přírodní dekongestant. Ředí hled, usnadňuje jeho vykašlávání. Běžnou praxí je potírat teplým hořčičným olejem oblast hrudníku a pod nosem.
Použití při fritování
Hořčičný olej je skvělý pro fritování a smažení, protože má vysoký kouřový bod (kolem 250 °C). I když jsou tyto úpravy jídla považovány za nezdravé, když už k nim přistupujete, použijte oleje, s vysokým kouřovým bodem. Ty se totiž nerozkládají na škodlivé sloučeniny.
Hořčičný olej může mít škodlivé účinky
Hořčičný olej používejte v omezeném množství. Je to tuk, který zvyšuje kalorickou hodnotu vašich pokrmů. No a také může ve větších množstvích způsobit některé vedlejší účinky. Při použití na pokožku může jít o podráždění kůže, zejména u osob s citlivou pokožkou. Před použitím aplikujte na malou část kůže a nechte působit čtvrt hodiny. Kromě toho hrozí také alergické reakce, i když jsou vzácné.
Pozor na kyselinu erukovou
Kyselina eruková obsažená v hořčičném oleji může při nadměrné konzumaci ohrozit zdraví srdce. Potíže zažijí obvykle jen lidé, kteří trpí onemocněními srdce. Při konzumace většího množství této kyseliny může docházet k hromadění tuků v srdci, což je velmi nebezpečné a život ohrožující.
Zdroje info:
https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/mustard-oil-benefits/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34924350/
Foto: Pixabay