Grilovačky, pikniky, zahradní oslavy: Jak udržet chutě na uzdě a zbytečně se nepřejídat?

Grilování

Říká se, že se stoupajícími teplotami klesá chuť k jídlu, to ovšem není vždycky tak úplně pravda! Léto je totiž období, kdy se ocitáme v pokušení grilovaček, zahradních oslav, pikniků a podobně. A určitě se každému z nás čas od času stane, že se neudržíme a přejíme se. Potom většinou přichází výčitky a pocit selhání. Jak tedy dobrotám na stole odolat a držet své chutě na uzdě?

Zůstaňte hydratovaní

To, že voda hydratuje, moc dobře víme! Zároveň ale odplavuje toxiny, které by se v těle mohly usadit a dokáže přirozeně potlačit chuť k jídlu, a prodloužit tak pocit sytosti. Proto zkuste ještě před jídlem vypít menší sklenici vody, díky které se budete cítit dřív plní a můžete tak zmenšit svoji porci na talíři. Pokud by vás voda začala nudit, vylepšete ji citronem, limetou nebo mátou.

Pití

Foto: Pixabay

Do jídelníčku zařaďte hořčiny

Věděli jste, že hořké potraviny mnohem rychleji vylučují nestrávené zbytky než ovoce a zelenina? Proto by se měly objevit na talíři každý den, především ve chvíli, kdy se snažíte srazit nějaké to kilo dolů nebo se chcete jednoduše cítit fit. Hořčiny pozitivně působí na žaludek, trávení a jejich výrazná chuť navíc snižuje touhu po sladkém. Řeč je například o artyčokách, polníčku, olivách, brokolici nebo kapustě. Vyzkoušet ale můžete i bylinky nebo bylinné směsi bohaté na hořčiny. Pocit pohody po jídle dokáží zajistit například bylinné kapky nebo Švédské kapky od Dr. Theisse. Směs ze 14 bylin podpoří trávení, a navíc zabrání pocitu přejedení. Obsahují zmiňované zdroje hořčin, které spouští tok trávicích šťáv v ústech, žaludku, slinivce a játrech.

Náš tip: Připravte si osvěžující letní drink bohatý na hořčiny s menším počtem kalorií v porovnání s klasickým destilátem. Stačí smíchat 150 ml citrónového toniku, 50 ml pomerančového džusu a 15 ml Švédských kapek Dr. Theiss. Pak už jen přidejte pár kostek ledu a máte hotovo!

Sáhněte po malém talířku

Pokud se na grilovačce nebo pikniku objevíte, neznamená to, že byste si museli všechno odpírat! Zkuste ale přemýšlet nad velikostí porcí. Ochutnejte toho víc, ale v menším množství. S tím vám může pomoci například menší talíř, díky kterému mnohdy i nevědomě zmenšíte porci. Když si navíc pokrm vychutnáte pomalu, lépe a rychleji jídlo strávíte a nebudete cítit pocit těžkosti.

Vsaďte na hořkou čokoládu

Pokud patříte mezi milovníky sladkého a jen málokdy odoláte sladkým pochoutkám, vsaďte na hořkou čokoládu! Obsažená kyselina stearová také zvyšuje pocit sytosti, takže se budete po jednom čtverečku cítit uspokojeni a chutě na sladké budou ta tam!

Čokoláda

Foto: Pixabay

A hlavně nezapomeňte, že chuť k jídlu vzniká primárně kvůli nevyvážené stravě! To znamená, že pokud pociťujete zvýšené touhy po sladkém nebo nezdravém jídle, něco vám chybí! A rozhodně se nikdy nebojte poradit se například s výživovým poradcem. Protože co si budeme nalhávat, jídlo je někdy pěkná alchymie!

Zdroje info: novinky.cz, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7567205/

Náhledové foto: Pixabay

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.